Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cafeaua în exces crește riscul afecțiunilor cardiace/ Cum se produc palpitațiile cauzate de cafeină

cafea

Cafeaua este, aparent, băutura cea mai consumată în întreaga lume. Deși ne simțim bine după o ceașcă de cafea, consumată în exces, poate avea efecte grave asupra sănătății. Un medic explică în ce mod produce palpitații.

Majoritatea persoanelor adulte, active din toată lumea savurează o ceașcă de cafea dimineața. Uneori parcă nici nu ne putem începe ziua fără o ceașcă de cafea, cu sau fără lapte, frișcă sau zahăr. Cei care obișnuiesc să o consume în fiecare dimineață afirmă că nu se pot concentra, nu pot gândi înainte de a-și bea cafeaua. Nici nu e de mirare, deoarece, afirmă medicii, cafeaua, prin conținutul ei de cafeină, are un efect general stimulant în organism.

Despre cafea, medicul Ștefan Busnatu de la Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” spune că este „un compus complex, alcătuit din peste 100 de ingrediente active, cofeina fiind cea mai bine cunoscută din ele.”

Medicul mai scrie că, deși este cunoscut efectul stimulant în organism, excesul poate dăuna. „Mulți dintre noi o consumăm (uneori chiar multă, mai ales în gardă și când sunt perioade cu deprivare de somn), însă pentru o parte dintre noi consumul nu este recomandat de către medic”, spune el.

Excesul de cafea, dăunător

Iată cum explică el efectele consumului de cafea în exces, în organism. „Aportul de cafeină are ca rezultat activarea sistemului nervos simpatic, stimulând eliberarea de adrenalină în organism. În doza uzuală aceasta crește vigilența mentală și concentrarea. Cu toate acestea, nivelurile crescute de cafeina pot duce la sentimente de anxietate, oboseală cronică, insomnie și agitație psihomotorie”, explică el pe pagina sa de socializare.

Probabil nu este consumator de cafea care să nu fi avut, cel puțin o dată, senzația că-i bate inima cu putere, după ce a consumat mai multe cești din licoarea atât de apreciată. Sunt palpitațiile, pe care le poate produce cafeaua în exces.

Medicul a explicat cum se produc, de fapt, palpitațiile. „Prin creșterea cantității de calciu din interiorul celulelor musculare cafeina crește de asemenea excitabilitatea musculară, putând stimula apariția palpitațiilor, iar prin stimularea sistemului nervos simpatic poate crește și tensiunea arterială. Tocmai din aceste motive, chiar dacă pe de o parte consumul de cafea poate produce anumite beneficii, este foarte important să avem în context și riscurile, pentru a decide câtă cafea este bună pentru fiecare dintre noi”, a mai arătat el.

Câtă cafea este sigură pentru consum

Studiile privind riscurile și beneficiile consumului de cafea sunt contradictorii. În timp ce unele arată că un consum frecvent de cafea poate duce, în timp, la creșterea riscului de a avea unele afecțiuni cardiace, alte studii arată că un consum regulat de cafea poate aduce beneficii pentru sănătatea inimii.

Însă cele mai multe studii arată între una și patru cești de cafea pe zi pot fi consumate, fără riscuri. Peste această cantitate, riscul unor afecțiuni cauzate de cafeină este destul de mare.

Alte studii arată chiar că metoda de preparare a cafelei este importantă. Astfel, cafeaua fiartă la ibric ar crește riscul de boli cardiace și vasculare, datorită prezenței diterpenelor, un tip de moleculă care se găsește în cafeaua preparată astfel.

În schimb, cafeaua filtrată pare mult mai sigură și, conform unui studiu, ar putea chiar să reducă riscul apariției diabetului de tip II. Cercetarea a arătat că persoanele care beau două-trei căni de cafea filtrată pe zi aveau un risc cu 60% mai mic de a dezvolta diabet de tip II, decât persoanele care beau mai puțin de o cană de cafea filtrată pe zi. Consumul de cafea fiartă nu a avut niciun efect asupra riscului de diabet, în studiu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.