Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Câinii de intervenţie ai Jandarmeriei, în umbra lui Calu' din filmul Pistruiatul

captura
cainele Calu - Pistruiatul

Cei 14 câini de serviciu ai Grupării Mobile de Jandarmi 'Regele Ferdinand' şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi (IJJ) Mureş sunt instruiţi chiar în locul în care s-a format celebrul lor înaintaş Kalo, recunoscut drept Calu' din filmul Pistruiatul, care a fost îngropat în curtea unităţii din Târgu Mureş, acolo unde a crescut şi a fost dresat.

Citeşte şi: Ultimul episod al serialului 'Game of Thrones' a bătut recordul de audiență - VIDEO

'Câinele meu, pe care îl cheamă Big, are padocul lângă o ridicătură de pământ. Am încercat să o netezesc şi mi s-a spus că acolo e îngropat Kalo, adică celebrul Calu' din Pistruiatul (...) Kalo a fost pregătit la Târgu Mureş de către plutonier major Ioan Taşcă (...) Acum, Big are 10 ani şi este la vârsta pensionării. Dacă aş avea condiţii acasă, l-aş lua. Aşa că este obligaţia mea morală după ce l-am crescut şi l-am format - îl îngrijesc de la vârsta de 9 luni, când l-am primit de la Sibiu - să mă asigur că va avea o bătrâneţe liniştită. Şi lui îi e greu, şi mie. A avut multe misiuni şi merită o bătrâneţe liniştită', a declarat plutonier ajutant Hartig Miklos, comandantul Grupei Conductori Câini Serviciu din IJJ Mureş. 

Potrivit jandarmilor, Kalo sau Calu' era câine de securitate şi avea grad de maior - acum câinii Jandarmeriei nu mai au grade militare, ne-a explicat adjunctul şefului IJJ Mureş, colonel Eugen Todoruţ - iar în anul 1973 a devenit celebru în urma serialului de televiziune Pistruiatul. 

Cei care îşi amintesc de Kalo spun că, iniţial, în scenariul filmului Pistruiatul, câinele ar fi trebuit să aibă un alt nume, însă acesta nu a răspuns decât la Calu', apropiat de Kalo şi, în plus, executa doar comenzile instructorului său, plutonierul major Ioan Taşcă, care stătea în spatele camerelor de filmat. Calu' a murit la vârsta de 14 ani şi este îngropat în curtea IJJ Mureş.

Citeşte şi: Hitul 'Despacito' domină clasamentul şi înregistrează o nouă reuşită: a intrat în Panteonul melodiilor de succes - VIDEO

Locotenentul Anca-Roxana Moţoc, purtătorul de cuvânt al IJJ Mureş, a declarat marţi că cele două unităţi de jandarmi din Târgu Mureş, IJJ Mureş şi GMJ, deţin în total 14 câini de intervenţie, care sunt folosiţi la misiuni de patrulare intervenţie şi mai puţin la misiuni de căutare persoane sau obiecte pierdute. 

Instructorii câinilor susţin că pentru a putea lucra cu un astfel de patruped e nevoie de multă dăruire, timp şi de dragoste. 

'Pe câinele meu îl cheamă Nero şi lucrez cu el zilnic, de cinci ani. E o simbioză între instructor şi câine, nu ai cum să lucrezi altfel. Câinele te simte, emani o aură pe care el o resimte, pe care el o percepe. Misiunile la care participăm sunt meciurile de fotbal cu grad de risc ridicat (...) Cu dragostea de câine te naşti. În cadrul Jandarmeriei îi pot mulţumi lui Dumnezeu că m-a ajutat să fac ceea ce îmi place. Câinele m-a învăţat loialitatea, acesta este cel mai important lucru pe care îl poţi învăţa de la un câine. Este un proverb potrivit căruia câinele are toate calităţile omului, mai puţin defectele sale', a declarat plutonier major Căluşer Ovidiu, GMJ 'Regele Ferdinand' din Târgu Mureş.

Citeşte şi: Ziua Limbii Române, celebrată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni

Colonel Todoruţ Eugen, adjunctul comandantului IJJ Mureş, a declarat marţi, într-o conferinţă de presă, că prezenţa unui câine impune întotdeauna respect şi că aceştia sunt prezenţi în misiuni nu neapărat pentru a fi folosiţi fizic. 

'În structurile Ministerului Afacerilor Interne, câinii folosiţi în serviciu aparţin, în cele mai multe cazuri, rasei Ciobănesc german. În serviciu mai pot fi folosiţi şi câini aparţinând raselor Ciobănesc german, Malinois, Labrador, Rottweiler etc. Noi avem câini din rasa Ciobănesc german. În cadrul celor două unităţi de jandarmi din judeţul Mureş regăsim 4 câini de urmă, câte doi la fiecare unitate, şi 10 câini de intervenţie. În general, la vârsta de aproximativ 5-6 luni, puii sunt preluaţi de la Centrul Chinologic 'Dr. Aurel Greblea' Sibiu. De la preluare şi până la împlinirea vârstei de 11 luni, se desfăşoară, la sediul unităţilor, faza de predresaj. Urmează cursul de specializare, în cadrul Centrului Chinologic din Sibiu. Cursul de specializare durează 3 luni pentru specializarea 'patrulare-intervenţie' şi 6 luni pentru câinii specializaţi în 'prelucrare urmă'.Fiecare curs este structurat pe mai multe module, iar la finalul fiecărui modul câinele este evaluat, stabilindu-se dacă acesta corespunde sau nu specializării. Pentru menţinerea câinilor de serviciu în condiţii corespunzătoare, personalul care încadrează grupa de conductori câini servicii, execută zilnic antrenamentul acestora', a explicat colonelul Todoruţ.

Citeşte şi: Un regizor român, printre favoriții la câștigarea marelui premiu la Festivalul Internațional de Film de la San Sebastian .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.