Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calcule 'la firul ierbii': Ce şanse ar avea Grindeanu să supravieţuiască unei moţiuni de cenzură

Inquam Photos / Octav Ganea
grindeanu parlament Inquam Photos

După refuzul premierului de a demisiona şi refuzul preşedintelui Iohannis de a intra în jocurile interne din coaliţie, PSD şi ALDE au rămas doar cu varianta unei moţiuni de cenzură, dacă vor să scape de Grindeanu rapid. În caz contrar, blocajul s-ar putea prelungi cel puţin o lună, înainte de o eventuală trecere prin Parlament a unui Guvern Grindeanu 2, cu o nouă structură politică (membrii PSD şi ALDE au intezis în guvernul condus de Grindeanu). Teoretic, PSD şi ALDE au majoritatea în Parlament. Practic, vom analiza în cele ce urmează scenariile care ar putea duce la respingerea unei moţiuni de cenzură.

Vezi şi: Augustin Zegrean descifrează jocul constituțional: Azi NU mai avem Guvern!

Vezi şi: Klaus Iohannis: Coaliția PSD - ALDE să-și rezolve problemele interne

În acest moment, configuraţia politică a Parlamentului arată în felul următor:

PSD - 221
PNL - 98
USR - 43
UDMR - 30
ALDE - 23
PMP - 26
Minorităţi - 17
Neafiliaţi - 6

În situaţia în care am avea PSD-ALDE vs. restul, scorul ar fi 244 la 220. Ar fi astfel nevoie ca 13 parlamentari din tabăra PSD-ALDE să trădeze pentru ca moţiunea de cenzură să nu întrunească numărul necesar de voturi (majoritatea senatorilor şi deputaţilor - 233). Victor Ponta deja a anunţat că va încerca să-şi convingă colegii de partid să nu voteze o eventuală moţiune, premierul s-ar putea baza şi pe voturile celor şase parlamentari de Timiş, iar două-trei absenţe motivate sunt inevitabile. În acest scenariu, totul se joacă pe muchie de cuţit.

Dincolo de acest scenariu abstract, trebuie să privim şi la nuanţe. UDMR depinde în câteva consilii judeţene de votul PSD, iar ruptură la centru poate avea efecte şi în teritoriu. Maghiarii sunt cunoscuţi pentru deciziile calculate pe care le iau şi ar putea opta să rămână alături de PSD-ALDE în cazul unei moţiuni. Dacă acest lucru s-ar întâmpla, scorul ar fi de 274 de voturi la 190 de voturi pentru moţiune. Pentru supravieţuirea lui Grindeanu ar trebui "rupte" nu mai puţin de 42 de voturi din tabăra puterii.

Dacă parlamentarii neafiliaţi, toţi plecaţi din ALDE, îl susţin pe Grindeanu, nu trebuie presupus din start că parlamentarii minorităţilor s-ar plasa automat de aceeaşi parte a baricadei. Cu anumite promisiuni din partea PSD-ALDE, este aproape sigur că se pot asigura voturi pentru moţiune şi din grupul minorităţilor. Nu putem exclude nici varianta unor trădări din PMP şi PNL, unde "mirosul" puterii ar putea deveni brusc prea puternic. Devine astfel clar că totul depinde de UDMR, tabăra care îşi asigură sprijinul maghiarilor având şi un avantaj psihologic în negocieri.

În cazul în care PSD decide să nu meargă pe varianta unei moţiuni, ci să aştepte ca Sorin Grindeanu să-şi "rupă gâtul" legal, să ajungă să ceară votul Parlamentului pentru un Guvern cu o altă configuraţie politică, calculele rămân teoretic valabile, însă cu multe nuanţe şi negocieri diferite. În plus, premierul şi-ar pierde principalul argument în faţa susţinătorilor din PSD dacă ar accepta sprijinul actualei Opoziţii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.