Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Căldură extremă la poli: În Antarctica au fost înregistrate temperaturi cu 40 de grade mai mari decât media, iar în Arctica cu 30 de grade

britannica.com
Antarctica gheata ghetar

Evenimente de căldură extremă au loc la ambii poli ai Pământului simultan - în timp ce în unele zone din Antarctica au fost înregistrate valori de temperatură cu peste 40 de grade Celsius mai ridicate decât media, în unele regiuni din Arctica a fost cu peste 30 grade Celsius mai cald decât de obicei, relatează luni The Independent.

Staţiile meteo din Antarctica au înregistrat temperaturi record vineri, în timp ce regiunea se apropie de toamnă. La staţia Concordia (3.234 metri) au fost -12,2 grade Celsius, mult mai cald decât valorile medii. Între timp, la staţia Vostok (3.489 metri) s-au înregistrat -17,7 grade Celsius, stabilindu-se un nou record. La baza Terra Nova din zona de coastă temperaturile au fost de 7 grade Celsius, cu mult peste pragul de îngheţ.

Reprezentanţii de la Centrul naţional de date despre zăpadă şi gheaţă din Boulder, Colorado, s-au arătat surprinşi, atenţia lor fiind îndreptată către zona arctică, unde a fost cu aproximativ 10 grade Celsius mai cald decât media, iar zonele din jurul Polului Nord se apropie de punctul de topire, potrivit Agerpres.ro.

"Sunt anotimpuri opuse. Nu vezi nordul şi sudul topindu-se în acelaşi timp", a declarat Walt Meier, om de ştiinţă în cadrul centrului din Colorado, referindu-se la cei doi poli. "Este cu siguranţă un eveniment neobişnuit", a adăugat el.

Meteorologul Matthew Lazzara de la Universitatea din Wisconsin, care monitorizează temperaturile din zona Dome C II (3.250 de metri) din estul Antarcticii, a consemnat -10,1 grade Celsius vineri, în condiţiile în care temperatura obişnuită în acest loc este de -43 de grade Celsius. "Aceasta este o temperatură pe care ar trebui să o vedem în ianuarie, nu în martie. În ianuarie este vară acolo. Este dramatic", a spus el.

Ambii oameni de ştiinţă au spus că ceea ce s-a întâmplat în Antarctica a fost probabil doar un eveniment meteorologic întâmplător şi nu un semn al crizei climatice. Însă, dacă se întâmplă din nou sau în mod repetat, atunci ar putea fi ceva îngrijorător, parte din încălzirea globală, au spus ei.

În Antarctica, în ansamblu, a fost vineri cu 4,8 grade Celsius mai cald decât o temperatură de referinţă dintre 1979 şi 2000, potrivit datelor Climate Reanalyser de la Universitatea din Maine, pe bazat modelelor meteorologice ale Administraţiei Naţionale Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din Statele Unite.

În acelaşi timp, în Arctica, în ansamblu, a fost vineri cu 3,3 grade Celsius mai cald decât media din 1979 până în 2000.

Prin comparaţie, în lume, în ansamblu, a fost cu doar 0,6 grade Celsius mai cald decât media din 1979 până în 2000.

Arctica se încălzeşte de două până la trei ori mai rapid comparativ cu restul globului şi este considerată o regiune vulnerabilă la criza climatică.

Ceea ce face remarcabilă încălzirea din Antarctica este faptul că această regiune sudică nu s-a încălzit până acum prea mult, mai ales în comparaţie cu restul globului, a notat Meier.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.