Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Căldura ne 'strică' de cap: canicula poate accelera declinul cognitiv la anumite persoane (studiu)

sltrib.com
cipuri creier

Căldura ne 'strică' de cap: canicula poate accelera declinul cognitiv la anumite persoane (studiu)

Cercetătorii de la Universitatea din New York sugerează că temperaturile globale în creștere pot reprezenta o amenințare și pentru creierul nostru.

Echipa de la NYU raportează că temperaturile ridicate pot agrava declinul cognitiv în rândul grupurilor vulnerabile. Mai exact, adulții în vârstă de culoare și persoanele care locuiesc în cartierele mai sărace prezintă un risc mai mare. Studiul invocat este publicat în Journal of Epidemiology & Community Health.

"Cercetarea noastră constată că expunerea cumulativă la căldură extremă poate submina sănătatea cognitivă, dar face acest lucru în mod inegal în rândul populației", spune Eunyoung Choi, asociat postdoctoral la Școala de Sănătate Publică Globală a NYU și primul autor al studiului, într-un comunicat al universității.

Mulți ar putea fi surprinși să afle că, de asemenea, căldura face mai multe victime în fiecare an decât uraganele, tornadele și fulgerele la un loc. Copiii mici și adulții mai în vârstă sunt deosebit de vulnerabili la bolile legate de căldură, cum ar fi epuizarea și accidentul vascular cerebral din cauza caniculei.

Cercetări recente indică faptul că temperaturile ridicate pot interfera, de asemenea, cu funcția cognitivă

Cu toate acestea, aceste proiecte anterioare au avut tendința de a se concentra pe o imagine instantanee a cogniției unei persoane la un singur moment după o scurtă expunere la căldură. Se știe mult mai puțin despre impactul pe termen lung al căldurii asupra sănătății cognitive.

"S-ar putea ca declinul cognitiv să nu se manifeste imediat după un singur eveniment de căldură, dar expunerile repetate sau prelungite la căldură extremă pot fi dăunătoare", explică Virginia Chang, profesor asociat de științe sociale și comportamentale la Școala de Sănătate Publică Globală a NYU și autor principal al studiului. "Expunerea cumulativă la căldură extremă poate declanșa o cascadă de evenimente la nivelul creierului, inclusiv leziuni celulare, inflamații și stres oxidativ, toate acestea putând epuiza rezerva cognitivă a unei persoane."

Cum a fost făcut studiul?

Pe măsură ce valurile de căldură devin din ce în ce mai frecvente și mai intense din cauza schimbărilor climatice și a insulelor de căldură urbană, echipa de cercetare a încercat să înțeleagă mai bine legătura dintre expunerea la căldură extremă și declinul cognitiv.

Astfel, ei au analizat datele de la aproape 9.500 de adulți americani (cu vârste de 52 de ani și peste) care au fost chestionați pe o perioadă de 12 ani (2006-2018) în cadrul studiului Health and Retirement Study (Studiul privind sănătatea și pensionarea), pus la punct de Institutul de cercetare socială al Universității din Michigan. Acel proiect a măsurat funcția cognitivă a participanților de-a lungul timpului.

Autorii studiului au avut grijă să analizeze și măsurile socio-economice ale cartierelor în care locuiau participanții. Mai mult, au calculat expunerea cumulativă a fiecărei persoane la căldură extremă (numărul de zile în care indicele de căldură a atins sau a depășit un prag specific unei locații) în această perioadă de 12 ani, folosind date istorice privind temperatura preluate de la Rețeaua națională de urmărire a sănătății publice de mediu a CDC.

Posibilă concluzie: „Mai bine bogat și sănătos decât sărac și bolnav”

În mod notabil, cercetătorii au descoperit, de asemenea, că expunerea ridicată la căldură extremă a fost asociată cu un declin cognitiv mai rapid în rândul locuitorilor din cartierele sărace - dar nu și în rândul celor care locuiesc în cartiere mai bogate.

"Cartierele înstărite tind să aibă resurse care pot ajuta în caz de caniculă - lucruri precum spații verzi bine întreținute, aer condiționat și centre de răcire. În cartierele defavorizate, este posibil ca aceste resurse să nu existe", adaugă Haena Lee, profesor asistent de sociologie la Universitatea Sungkyunkwan din Coreea de Sud și co-autorul principal al studiului. "Alți factori asociați cu cartierele defavorizate - rezidenții care se confruntă cu stresul cronic, o mai mare izolare socială și mai puține servicii specializate pentru sănătatea cognitivă - ar putea contribui, de asemenea, la această disparitate."

În plus, se constată că expunerea cumulativă la căldură extremă este legată de un declin cognitiv mai rapid în rândul adulților în vârstă de culoare, dar nu și al adulților în vârstă de culoare albă sau hispanică. Este important, însă, că acest proiect nu a avut suficienți participanți de alte rase și etnii pentru a-i include în analiză.

"O posibilă explicație pentru acest model de constatări este că adulții în vârstă de culoare pot fi experimentat în mod disproporționat dezavantaje sistemice de-a lungul vieții lor din cauza rasismului structural, a segregării și a altor politici discriminatorii, toate acestea putând afecta rezerva cognitivă", continuă profesorul Chang.

Concluzii și recomandări

În concluzie, autorii studiului îndeamnă atât guvernele locale, cât și oficialii din domeniul sănătății să lucreze la dezvoltarea de politici și instrumente care să identifice rezidenții care sunt susceptibili la căldură extremă, să împuternicească comunitățile cu risc, să cartografieze nevoile lor specifice și, în cele din urmă, să dezvolte un sprijin orientat și o comunicare sporită cu populațiile cu risc identificate.

"Atunci când se confruntă cu temperaturi ridicate, studiul nostru relevă faptul că populațiile vulnerabile se confruntă cu dezavantaje combinate", conchide profesorul Choi. "Căldura extremă este o amenințare gravă la adresa sănătății publice, iar în contextul schimbărilor climatice, trebuie să ne concentrăm pe sprijinirea grupurilor de risc pentru a construi comunități rezistente."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.