Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Calendarul alegerii reprezentanţilor societăţii civile în CSM, aprobat de Biroul permanent

serban nicolae

Biroul permanent al Senatului a aprobat luni calendarul pentru alegerea celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM. Calendarul propus Biroului permanent de Comisia juridică a Senatului prevede că anunţul cu etapele alegerii reprezentanţilor societăţii civile în CSM va fi publicat luni în Monitorul Oficial partea a 3-a şi pe site-urile Senatului şi CSM.

În perioada 13 martie -13 aprilie anunţul va sta pe site-urile menţionate, iar în următoarele aproximativ 30 de zile (13 aprilie - 15 mai, ora 10,00) vor putea fi depuse la Biroul permanent al Senatului dosarele candidaţilor. Pe 16 mai va fi publicată lista candidaţilor pe site-urile Senatului şi CSM, iar în perioada 16-21 mai va putea fi exercitat dreptul de contestaţie a candidaturilor.

Pe 23 mai Comisia juridică va analiza dosarele depuse şi eventualele contestaţii, iar pe 30 mai va avea loc alegea prin vot secret în plenul Senatului. Senatorul George Dircă (USR) a propus să nu fie reluată întreaga procedură de alegere a celor doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM, ci să se reia votul, pentru că săptămâna trecută, în plenul Senatului, la finalizarea procedurii demarate la sfârşitul anului trecut, "nu a fost obţinut numărul necesar de voturi". El a explicat că Regulamentul Senatului, la art 165, prevede că dacă la alegerea sau numirea în funcţie nu se obţine numărul necesar de voturi, votul se reia conform reglementărilor specifice".

Preşedintele Comisiei juridice, Şerban Nicolae, a explicat însă că nu numai niciunul dintre candidaţi nu a întrunit numărul de voturi pentru a fi ales, dar majoritatea a fost împotrivă şi a fost practic o respingere a candidaturilor. Senatorii nu i-au ales, în şedinţa plenului din 7 martie, pe cei doi reprezentanţi ai societăţii civile în CSM pentru că niciunul din cei nouă candidaţi nu a întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi.

Senatorii s-au exprimat prin vot secret pe buletine. "Ca urmare a faptului că nu au întrunit votul majorităţii senatorilor prezenţi, nu sunt declaraţi aleşi ca reprezentanţi ai societăţii civile în CSM", se arată în raportul comisiei de numărare a voturilor. Din cei 12 candidaţi înscrişi (Victor Alistar, Răzvan Codru Vrabie, Antonie Popescu, Mădălina Tomescu, Marian Dragoş Rădulescu, Ion Radu Motica, Romeu Chelariu, Florin Negoiţă, Virgil Melnic, Radu Cornel Andreica, Zaharia Constantin şi Elena Iulia Ştefănescu), Comisia juridică a respins dosarele, ca fiind incomplete, ale lui Zaharia Constantin, Florin Negoiţă, Virgil Melnic.

Potrivit legii, pot fi membri din partea societăţii civile în CSM specialişti în drept, cu o vechime de cel puţin 7 ani în activitatea juridică, se bucură de înaltă reputaţie profesională şi morală şi nu sunt membri ai vreunui partid politic, anunţă Agerpres. CSM este format din 19 membri, dintre care trei sunt membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.