Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu, AVERTISMENT pentru Klaus Iohnnis: Nu poate numi singur

Iohannis tariceanu dragnea cotroceni

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, luni, că Ministerul Afacerilor Externe trebuie să dea curs solicitării liderului PSD, Liviu Dragnea, privind propunerile de ambasadori. Tăriceanu a subliniat însă că acest lucru este apanajul Guvernului şi al preşedintelui, atenţionând şi asupra faptului că, dacă nu ajunge la o înţelegere cu Guvernul pe acest subiect, Klaus Iohannis nu poate desemna pur şi simplu un ambasador.

Citește și: Călin Popescu Tăriceanu și Liviu Dragnea bagă ambasadorii în FOCURI: De unii ne putem dispensa!

”Numirile ambasadorilor, după cum ştiţi, în baza legii, sunt semnate de preşedinte şi contasemnate de prim-ministru. Sigur că în prealabil trebuie să vină la comisiile de politică externă, în Parlament, pentru a fi audiaţi. Şi cred că este o necesitate. Nu ne putem permite într-o perioadă în care toate ţările se zbat să-şi extindă sau să-şi consolideze relaţiile economice, politice, de altă natură, culturale, noi nu putem să stăm aşa”, a afirmat Tăriceanu.

În privinţa unui exemplu de ambasadă care îl nemulţumeşte profund, liderul ALDE a spus că nu face astfel de comentarii cu pres, ci va discuta cu ministrul de Externe.

Chestionat dacă însă are nemulţumiri, Tăriceanu a replicat: ”O, da, bineînţeles, consistente”.

Întrebat dacă este vorba şi despre ambasada de la Londra, el a răspuns: ”Nu fac nicio precizare, dar nu e vorba din păcate ale unor ţări mici, neimportante, cu toate că n-aş putea spune că există o ţară neimportantă, dar trebuie să ne uităm, sigur, într-o anumită ordine de priorităţi”.

Nici în legătură cu ambasadorul în SUA, George Maior, preşedintele Senatului nu a vrut să comenteze.

”O să fac aceste comentarii cu ministrul de Externe, pentru că eu cred că, din poziţia de preşedinte al Senatului, încerc să menajez cât pot imaginea pe care noi o proiectăm în exterior”, a afirmat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a explicat că nu preşedintele are ultimul cuvânt privind ambasadorii.

”Nu are preşedintele ultimul cuvânt în această privinţă. Eu am făcut exerciţiul acesta cu un personaj care nu era dintre cele mai comode, cu preşedintele Băsescu. Deci dacă preşedintele nu ajunge la o înţelegere cu Guvernul, nu poate să desemneze el un ambasador şi sigur că este valabilă şi reciproca. Acest lucru se face pe baza propunerilor pe care le elaborează MAE. (...) Acest lucru trebuie să fie apanajul Guvernului împreună cu preşedintele”, a subliniat liderul ALDE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.