Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu și-a transmis mesajul în Europa

Inquam Photos / Octav Ganea
Senat Calin Popescu Tariceanu

Preşedintele Senatului României, Călin Popescu-Tăriceanu, a participat în perioada 1-2 iunie 2017 la Ljubljana, la a 18-a reuniune a Asociaţiei Senatelor din Europa, la invitaţia preşedintelui Consiliului Naţional al Republicii Slovenia, Mitja Bervar, au informat sâmbătă reprezentanţii Direcţiei Presă, Comunicare şi Imagine.

Citește și: Masoneria, lovită la finanțare. Magistrații masoni pot ajunge pe mâna DNA

Citește și: Dan Andronic, detalii despre întâlnirea cu Ghiță: 'Am avut un șoc când m-am întâlnit cu el'


Programul evenimentului a inclus seminarul cu tema Senatele europene - calea spre o legătură mai strânsă cu cetăţenii UE şi o dezbatere generală intitulată 'Camerele Superioare în faţa provocărilor timpului'. 

Conform unui comunicat de presă transmis de Senat, în cadrul dezbaterii generale, preşedintele Senatului României a prezentat aspecte relevante referitoare la istoria sistemului parlamentar bicameral din ţara noastră, aducând argumente în favoarea menţinerii acestuia şi a consolidării rolului Senatului, ca garant al democraţiei. Totodată, a pledat pentru creşterea şi înnoirea semnificaţiei politice a Senatelor şi pentru identificarea unor mecanisme eficiente de echilibrare a puterilor în stat, prin exercitarea controlului reciproc şi cultivarea respectului instituţional. 

La finalul discursului său, Călin Popescu-Tăriceanu le-a reiterat omologilor săi invitaţia de a participa la a 19-a Reuniune a Asociaţiei Senatelor din Europa care va avea loc în perioada 14-15 iunie 2018, la Bucureşti, în contextul manifestărilor prin care Senatul României va marca Centenarul Marii Uniri. 

În marja reuniunii de la Ljubljana, preşedintele Senatului României a avut întrevederi bilaterale cu Miro Cerar, prim-ministrul Republicii Slovenia şi Mitja Bervar, preşedintele Consiliului Naţional al Republicii Slovenia, cu senatoarea Colette Melot, secretar al Biroului Senatului francez, precum şi cu Stanislaw Karczewski, mareşalul Senatului Republicii Polone. 

În cadrul discuţiilor au fost abordate aspecte referitoare la evoluţiile politice şi situaţia economică din România şi ţările respective, precum şi perspectivele relaţiilor bilaterale. S-a pus, de asemenea, accent pe viitorul Uniunii Europene, într-un scenariu care să permită surmontarea clivajelor existente şi nu adâncirea acestora. Discuţiile au prilejuit totodată un schimb de opinii în legătură cu necesitatea continuării procesului de extindere a Uniunii Europene pentru ţările din Balcanii de Vest şi de susţinere a eforturilor acestor state în ceea ce priveşte consolidarea democratică, precum şi a reformelor economice şi instituţionale. 

Asociaţia Senatelor din Europa (ASE), constituită în anul 2000, reuneşte preşedinţii camerelor superioare ale parlamentelor din 15 state europene (Austria, Belgia, Bosnia şi Herţegovina, Marea Britanie, Republica Cehă, Elveţia, Franţa, Republica Federală Germania, Italia, Olanda, Polonia, România, Federaţia Rusă, Slovenia, Spania) şi Consiliul de Stat din Luxemburg, cu statut de observator. 

Asociaţia are ca obiective dezvoltarea relaţiilor dintre membrii săi, promovarea bicameralismului în cadrul democraţiei parlamentare şi consolidarea identităţii şi conştiinţei europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.