Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Călin Popescu Tăriceanu: 'Pentru România francofonia este parte a identităţii naţionale şi punte de legătură cu ţări de pe alte continente'

Senatul Romaniei
Calin Popescu Tariceanu

Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a avut o întrevedere, marţi, cu secretarul general al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei (OIF), Louise Mushikiwabo, prilej cu care a subliniat că pentru România francofonia este parte a identităţii naţionale, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Toți șoferii sunt vizați! Ce se va întâmpla cu polițele RCA

"Dl. Călin Popescu-Tăriceanu i-a adresat doamnei Louise Mushikiwabo, fost ministru de externe al Republicii Rwanda, felicitări pentru alegerea sa recentă în funcţia de secretar general al OIF, subliniind că pentru România francofonia este parte a identităţii naţionale şi punte de legătură cu ţări de pe alte continente, în special din Africa", informează un comunicat al Senatului.

Înaltul demnitar român a evidenţiat angajamentul României de a-şi consolida rolul, deja recunoscut în cadrul OIF, de pol regional al francofoniei europene şi de a susţine priorităţile mandatului noului secretar general, care sunt în concordanţă cu priorităţile de politică externă şi de dezvoltare durabilă ale ţării noastre.

Totodată, preşedintele Senatului a apreciat activitatea desfăşurată de Biroul regional al OIF pentru Europa Centrală şi de Est (BRECO) şi de Biroul Agenţiei Universitare a Francofoniei pentru Europa Centrală şi de Est, ambele cu sediul la Bucureşti.

"Au fost abordate şi aspecte referitoare la întărirea dimensiunii politice a francofoniei şi consolidarea profilului şi relevanţei organizaţiei ca actor internaţional, fiind subliniată necesitatea unei utilizări mai eficiente şi mai focalizate a resurselor şi mijloacelor, deopotrivă la nivel guvernamental şi la nivel parlamentar, pentru realizarea obiectivelor strategice ale 'francofoniei mileniului trei'. În acest sens, interlocutorii au evidenţiat importanţa valorificării, de către OIF şi operatorii săi, a întregului potenţial instituţional, uman, de experienţă şi creativitate, cu care Adunarea Parlamentară a Francofoniei poate contribui la promovarea scopurilor organizaţiei şi cunoaşterea reciprocă mai aprofundată între statele membre", precizează sursa citată.

La dejunul oficial oferit în onoarea înaltului oaspete care efectuează prima sa vizită oficială în România după preluarea funcţiei, la 1 ianuarie 2019, au participat şi senatorul Cătălin Dumitru Toma, vicepreşedinte al Comisiei pentru administraţie publică şi membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Francofoniei şi senatorul Titus Corlăţean, membru al Comisiei pentru afaceri europene, membru al Delegaţiei Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi preşedintele Grupului parlamentar de prietenie cu Republica Franceză din Senat.

Din delegaţia secretarului general al OIF au făcut parte directorul Biroului regional al OIF pentru Europa Centrală şi de Est cu sediul la Bucureşti (BRECO), Rennie Yotova, şi Jean-Pierre Ndoutoum, directorul Institutului Francofon pentru Dezvoltare Durabilă cu sediul la Quebec.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.