Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

'Calmați-vă!' Miniștrii de finanțe din UE minimalizează impactul SVB, în ciuda prăbușirii acțiunilor bancare

fortune.com
recesiune-economie-criza

Miniștrii europeni de finanțe și comisarul european pentru economie au minimizat riscul de contagiune al prăbușirii băncii americane Silicon Valley Bank (SVB), în timp ce acțiunile băncilor europene au înregistrat cea mai mare prăbușire de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, notează agenția Reuters.

Indicele bancar pan-european STOXX a scăzut cu 5,38% până la ora 17.00 CET, după ce a fost în scădere cu peste 6%, extinzând pierderile de vineri, când a pierdut 3,8%. În două zile, a pierdut aproape nouă procente, după ce a scăzut cu până la 10,4% în tranzacțiile de după-amiază și a atins cel mai scăzut nivel de la începutul lunii ianuarie.

La începutul reuniunii miniștrilor de finanțe din cadrul Eurogrupului de la Bruxelles, ministrul francez de finanțe, Bruno Le Maire, a cerut piețelor să se "calmeze", iar comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a subliniat că nu vede un risc de contagiune pentru băncile europene în urma prăbușirii SVB.

"Există o posibilitate de contagiune indirectă, dar în acest moment nu vedem acest lucru ca pe un risc specific", a declarat Gentiloni.

Franța, Germania și Belgia lansează apeluri la calm

Banca germană Commerzbank a fost cea mai afectată bancă din indice, cu o scădere de aproape 13% la ora 17.00 CET, însă ministrul german de finanțe Christian Lindner a declarat la Bruxelles că prăbușirea SVB "nu schimbă nimic" pentru Germania.

"Am încredere în economia germană", a spus el.

Le Maire din Franța și omologul său belgian Vincent Van Peteghem au declarat, de asemenea, că nu au văzut nicio îngrijorare specifică pentru băncile din țara lor, în condițiile în care investitorii se debarasau de acțiunile instituțiilor lor financiare.

Acțiunile băncilor franceze Societe Generale și BNP Paribas erau în scădere cu peste șase procente, în timp ce acțiunile băncii belgiene KBC erau în scădere cu aproape șase procente cu puțin timp înainte de închiderea pieței.

"Nu există nicio legătură între diferitele situații... atunci când vă uitați la modelul economic și la modelul financiar al BNP Paribas, Société Générale și al altor bănci franceze: este radical diferit de modelul Silicon Valley Bank", a declarat Le Maire.

Ministrul belgian de finanțe, Vincent Van Peteghem, a precizat și el: "Avem un cadru de reglementare european și belgian foarte clar, care ne permite să știm care este situația și care ne ajută, desigur, să păstrăm încrederea în sistemul bancar", a spus el.

Reacții din Spania și Irlanda

În Spania, acțiunile Sabadell, Santander, BBVA, Caixabank și Unicaja au scăzut între 7% și 11% la tranzacțiile de după-amiază.

"Băncile spaniole au un cadru de supraveghere consolidat și au un bilanț sănătos", a declarat ministrul spaniol al economiei, Nadia Calvino.

Între timp, ministrul irlandez de finanțe, Michael McGrath, a declarat că este încă "devreme" în ceea ce privește observarea impactului colapsului, adăugând că Irlanda salută achiziționarea de către HSBC a ramurii britanice a băncii prăbușite Silicon Valley Bank.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.