Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camelia Bogdan iese la rampă cu declarații EXPLOZIVE: 'Banii din Crescent ar fi ajuns și la alții, protejați de stat, nu doar la Voiculescu'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Camelia Bogdan

Fosta judecătoare Camelia Bogdan iese la rampă cu declarații explozive. Într-un interviu pentru Revista 22, Camelia Bogdan spune că există „semne de întrebare dacă banii din Crescent ar fi ajuns doar în posesia lui Dan Voiculescu.”

„Cu toate acestea, ar trebui să ne ridicăm serioase semne de întrebare privind incapacitatea statului român de a recupera produsele infracțiunii. Mă refer atât la prejudiciul de 60 de milioane de euro, la produsele directe ale infracțiunii, respectiv terenurile și construcțiile ridicate pe terenurile ce aparțineau fostului Institut de Chimie Alimentară, cât și la chiria produsă de aceste terenuri, prin închirierea terenurilor Grivco către Romtelecom, din 2001 până în prezent. Am dispus ca DNA să indisponibilizeze produsele infracțiunii, pentru a aduce acești bani la bugetul de stat. Până acum, am înțeles că s-au recuperat doar produsele directe ale infracțiunii, care totuși nu s-au valorificat. Au fost deschise mai multe procese civile, dar acestea nu pot opri valorificarea bunurilor, deoarece ele sunt, din 2014, în patrimoniul statului. Trebuiau indisponibilizate și toate bunurile al căror beneficiar real este Dan Voiculescu, respectiv acțiunile și activele firmelor pe care le controlează în calitate de beneficiar real. Pentru aceasta, ar fi trebuit făcute adrese și comisie rogatorie în vederea indisponibilizării și confiscării fondurilor din Crescent. Asta am cerut prin hotărârea mea, să se stabilească destinația sumelor de bani din Crescentdin 1990 până în prezent. În aceste condiții, există semne de întrebare dacă banii din Crescent ar fi ajuns doar în posesia lui Dan Voiculescu. Probabil că au ajuns și în posesia altor persoane, care ar putea fi protejate de organele statului. De aceea e posibil să nu se facă această comisie rogatorie ca să vedem ce s-a întâmplat cu banii din Crescent, care se cuvin poporului român. Emiterea comisiei rogatorii pentru confiscarea sumelor de bani aflate în Crescent incumbă Tribunalului București, ca organ de executare a deciziei pronunțate de Curtea de Apel București.”, a declarat Camelia Bogdan.

DNA ia cu asalt primăriile. Val de edili trimişi în judecată

Chestionată dacă este doar o bănuială a ei sau are indicii concrete că acești bani au ajuns și la alte personaje care beneficiază de protecție, Camelia Bogdan a declarat: „Aceste aspecte ar trebui verificate de organele de urmărire penală. Eu am dispus ordine de confiscare și în alte dosare. De exemplu, am cerut organelor de urmărire penală să investigheze fondurile sifonate prin privatizarea frauduloasă a Bancorex, prin tipologia împrumutului nereturnat”.

Întrebată la ce face referire tipologia împrumutului nereturnat, fostul judecător a spus că este atunci când pretinzi că iei un împrumut de la bancă, fără să acorzi „garanții satisfăcătoare”.

Emil Constantinescu își face bagajele! Fostul președinte, mutat din reședința RA-APPS. Care este motivul

„În fapt, tu ai acești bani la o bancă corespondentă aflată într-un offshore, care are o relație de corespondență cu banca care îți acordă împrumutul. Dar banca nu este niciodată interesată să-ți acorde în mod real împrumutul, deoarece obține sumele de bani din offshore. Practic, banca nu este un împrumutător, ci un aranjor între tine și banca unde ai disimulat banii în străinătate, astfel că ți-i pune la dispoziție. S-au pus mai mulți bani la dispoziție din fosta Bancă Română de Comerț Exterior anumitor persoane și, atunci, am cerut investigarea destinației acestor sume de bani. Nici în acest dosar nu s-a întâmplat nimic. Bineînțeles, mai sunt offshore-uri controlate de Ovidiu Tender în Africa, despre care s-a spus că ar fi controlate de structuri, eu identificându-le ca atare prin comisii rogatorii efectuate în Senegal.”, a declarat Bogdan.

Prin „structuri”, Camelia Bogdan se referă la servicii secrete, la SRI, SIE.

„La servicii secrete, la SRI, SIE etc. Ca problemă de drept, poate există curiozitatea să verificăm de ce de 25 de ani nu există această voință sau capacitatea de a aduce la bugetul statului bunurile furate poporului român, care se găsesc în offshore-uri. Există țări ca Ucraina, dată ca exemplu de bune practici, unde au fost angajați investigatori FBI pentru a recupera acești bani la bugetul de stat. În România nu se dorește promovarea unor exemple de bune practici în acest sens.”, a mai spus Camelia Bogdan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.