Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camelia Bogdan s-a dezlănțuit după decizia ÎCCJ: 'Niciodată în istoria ţării nu s-a întâmplat ca un complet să nu judece. Voi ataca la CSM'

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Camelia Bogdan

Judecătoarea Camelia Bogdan, în prezent suspendată din funcţie, a anunţat luni că va contesta în instanţă decizia CSM privind tragerea la sorţi a completurilor de 5 judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, conform agerpres.ro

Camelia Bogdan s-a prezentat luni la Instanţa supremă, unde avea la completul de 5 civil mai multe procese cu Inspecţia Judiciară. 

Magistraţii au dispus ca toate dosarele să fie amânate pentru anul viitor, până când se vor trage la sorţi noile completuri de judecată. 

"Niciodată în istoria ţării nu s-a întâmplat ca un complet să nu judece. Este imposibil ca cineva să vină în faţa unei instanţe şi să nu aibă parte de proces. Este o premieră în istoria României. Voi ataca decizia Colegiului de conducere de la Instanţa supremă şi voi ataca inclusiv hotărârea CSM (...) Curtea Constituţională nu a delegat CSM să legifereze în materia completurilor de 5 judecători. M-am consultat şi cu alţi colegi şi această hotărâre adaugă la lege. Noi eram hotărâţi să sesizăm CJUE, să facem o trimitere preliminară, deoarece prin această hotărâre a CSM se încalcă principiul separaţiei puterilor în stat. Curtea Constituţională nu putea să delege aceste atribuţii CSM. Completurile se stabilesc prin lege organică (...) Niciodată nu s-a întâmplat ca un justiţiabil să vină în faţa instanţelor pentru a se judeca şi să spui că nu ai o instanţă stabilită de lege. Se încalcă dreptul la un proces echitabil. Doresc să se anuleze acea hotărârea a CSM, deoarece este o hotărâre adoptată în afara cadrului legal", a declarat Camelia Bogdan.

Informații EXPLOZIVE după denunțul lui Sebastian Ghiță împotriva lui Kovesi - Adina Florea conduce ancheta / SURSE


La Instanţa supremă a fost prezentă şi fosta şefă a DNA Laura Codruţa Kovesi, care avea un proces cu Inspecţia judiciară. 

Săptămâna trecută, Secţia pentru judecători a CSM a recomandat ca Instanţa supremă să efectueze o nouă tragere la sorţi a completurilor de 5 pentru anul 2018, dar şi mărirea numărului acestor completuri de la 4 la 6 (3 în materie penală şi 3 în materie civilă). 

Tot atunci, Secţia CSM a explicat procedura pe care Instanţa supremă trebuie să o urmeze în privinţa tragerii la sorţi a completurilor de cinci judecători. 

Tragerea la sorţi se realizează cu ajutorul unor bile cu numele tuturor judecătorilor, introduse în urne separate, corespunzătoare completurilor în materie penală şi civilă. 

După efectuarea tragerii la sorţi, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de competenţa completurilor de cinci judecători se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de cinci judecători. Preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv sub aspectul stabilirii termenului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.