Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaților a decis- amenzi USTURĂTOARE pentru nesortarea deșeurilor. Legea va ajunge la Iohannis pentru promulgare

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Deputații au adoptat, miercuri,în calitate de for decizional, un proiect de lege care prevede obligativitatea sortării selective a deșeurilor în instituțiile publice. Actul normativ inițiat de Amenzi de până la 10.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind sortarea deșeurilor, conform Mediafax.

Camera Deputaților a adopat, miercuri, cu 238 de voturi "pentru" și o abținere , proiectul de lege care prevede creșterea gradului de informare, de conştientizare şi de educare a elevilor cu privire la colectarea selectivă şi managementul deşeurilor, prin transferul atribuţiilor privind achiziţionarea şi dotarea unităţilor şcolare cu recipiente pentru colectare selectivă a deşeurilor, de la nivelul conducerii unităţilor publice de învăţământ, către autorităţile locale.

"Conducătorii instituției cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei, nerespectarea de către conducătorul instituţiei publice a următoarelor obligaţii: de a delega responsabilitatea privind gestionarea colectării selective unui angajat al instituţiei sau unui terţ și de a asigura aplicarea colectării selective a deşeurilor în interiorul instituţiei publice pe care o conduce", se arată în textul proiectului de lege.

La foc automat - Demisia lui Felix Bănilă a ajuns la Klaus Iohannis. Anunțul lui Birchall

Propunerea legislativă mai prevede sancționarea cu amendă de la 500 lei la 3.000 lei pentru conducătorii instituției publice care nu respectă obligația de a încheia un contract de predare a deşeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat pentru reciclarea și/sau valorificarea acestora;

Se mai prevede amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru operatorii economici sau firmele de salubrizare care cu nu preiau selectiv deșeurile de la instituțiile publice și pentru neasigurarea de către operatorul economic autorizat a faptului că instituția a predat deșeruile sortate selectiv.

Proiectul de lege modifică articolul 8 din Legea 132/2019, privind sortarea selectivă , care prevede că instituţiile publice sunt obligate să asigure finanţarea pentru colectarea selectivă a deşeurilor generate în cadrul acestora, pe categoriile prevăzute. Proiectul de lege scutește instituțiile de învățământ de la această finanțare, iar responsabilitatea o preia autoritatea locală.

Un amendament propus și adoptat în comisia pentru mediu și echilibru ecologic, prevede că finanțarea pentru acest bugetul unității administrativ-teritoriale sau din bugetul operatorilor de salubritate, în funcție de prevederile contractului de delegare a gestiunii serviciului.

Proiectul de lege a fost depus la Senat de senatorul PNL Iancu Caracota și depuatul USR Cristina Iurișniți și a fost adoptat de Senat pe 4 matie 2019. Proiectul a mai fost semnat de 54 deputați și senatori de la PNL, PMP, USR, precum și de la UDMR și PSD.

Proiectul va fi trimis președintelui României pentru promulgare, iar legea va intra intră în vigoare în termen de 90 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.