Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaților dezbate, luni, moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Camera Deputaților dezbate, luni, moţiunea simplă depusă de PNL împotriva ministrului Culturii, George Ivaşcu, intitulată "PSD îngroapă cultura chiar în anul celebrării Centenarului", urmând ca deputații să o voteze în plenul de miercuri, scrie Mediafax.

"Prezenta moțiune aduce în atenţie apărarea intereselor sectorului cultural, ale instituţiilor din domeniu, ale oamenilor implicaţi, şi, în același timp, subliniază necesitatea urgentă a soluţionării problemelor cu care se confruntă acest domeniu sub actuala guvernare. În acest context, deputații opoziției consideră necesară o dezbatere publică având ca temă găsirea de soluții pentru revigorarea culturii româneşti măcar în anul în care celebrăm Centenarul Marii Uniri", se arată în textul moțiunii simple a PNL.

Liberalii îi reproșează ministrului Culturii că operele lui Costantin Brâncuși erau să fie distruse în totalitate, în ultimele luni, din cauza inundațiilor și sau prăbușirii copacilor în Parcul Brâncuși din Târgu Jiu.

"Pentru a nu știu câta oară, nu putem să nu remarcăm neimplicarea dumneavoastră, domnule George Ivașcu, dovedită de faptul că nu reuşiţi să luaţi nicio măsură pentru protejarea patrimoniului nostru național. Conform statisticilor, România are rata cea mai mare de distrugere şi neglijare a patrimoniului din Europa, putându-ne compara cu țările care sunt în stare de război! Stupefiant este și faptul că Ministerul Culturii, prin Institutul Național al Patrimoniului, a redepus dosarul de candidatură al Ansamblului Brâncuși pentru Lista UNESCO, în condițiile în care operele sunt nerestaurate, și total disparate pe o Axă Brâncuși care devine din ce în ce mai greu circulabilă pietonal", potrivit sursei citate.

De asemenea, PNL reamitește faptul că, la începutul lunii iulie, "România a fost făcută de râs pe plan internațional, pentru a nu știu câta oară, din cauza guvernanților actuali", din cauză că dosarul Roșia Montana nu a intrat în patrimoniul UNESCO.

Citește și: Meteorologii anuntă cum va fi vremea în următoarele săptămâni: Când vin ploile

"Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO, care trebuia să decidă soarta dosarului Roşia Montana, în sensul includerii sau nu în lista patrimoniului mondial, a amânat votul la solicitarea Guvernului nostru și a returnat dosarul. Practic, singurul stat care a dat veto asupra acestui proiect a fost România, prin solicitarea de amânare a votului pe Roșia Montană. Este evident faptul că România a fost umilită pe plan internațional, din cauza acțiunilor care se bat cap în cap luate de către marionetele din guvern. Dacă până la începerea sesiunii Comitetului, pe data de 1 iulie, România, printr-o scrisoare a ministrului Culturii solicita retragerea deciziei privind înscrierea Roșiei Montane în patrimoniul Unesco, România are acum o solicitare de returnare a dosarului de nominalizare pentru mai multe clarificări!", se arată în textul moțiunii simple.

Liberalii mai acuză că ministrul Culturi, George Ivașcu, nu a avut curajul de a fi prezent personal la ședința Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, în Bahrain, preferând să trimiteţi un subordonat pentru a aranja pe ascuns trântirea dosarului Roșiei Montane.

"Este clar că această acțiune a guvernanților reprezintă un act de trădare națională și de îngropare a Roșiei Montane, pentru interese care nu sunt făcute publice. Trebuie să răspundeți pentru acest gest de trădare națională! Trebuie să adoptați o atitudine fermă și să faceţi demersuri pentru ca Roșia Montană să fie inclusă în lista patrimoniului mondial UNESCO, astfel încât să fie salvată această moștenire culturală unică pentru generațiile viitoare", conform sursei menționate.

PNL îi reproșează ministrului Culturii și nerealizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia care este probabil să nu fie finalizat nici până la începutul lunii decembrie a acestui an.

"Ce să mai spunem despre realizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 de la Alba Iulia care a ajuns să fie mult decalată din cauza finanţării întârziate, iar acum să avem cu toţii emoţii pentru finalizarea sa până la 1 decembrie 2018?! De ce s-a întâmplat una ca asta? Vă spunem tot noi, domnule ministru! Pentru că nimeni nu a avut curajul să îi bată la uşă domnului Dragnea şi să îi ceară să scoată de la sertar, acolo unde a zăcut aproape doi ani, propunerea legislativă prin care se prevedea finanţarea Monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia! Iar acest lucru a fost posibil doar în urma apelurilor disperate pe care le-am făcut noi, parlamentarii Opoziţiei, dar şi autorităţile locale, care au atras atenţia constant că este pusă sub semnul întrebării aniversarea în condiţii onorabile a Centenarului Marii Uniri", mai precizează liberalii.

Citește și: Locuitorii statelor americane Colorado și Wyoming s-au trezit cu o furtună de zăpadă timpurie care a acoperit casele și drumurile

Prin urmare, PNL solicită votul, în plenul de luni al Camerei Deputaților, a moțiunii simple prin care să poată fi ulterior demis George Ivașcu.

"Prin această moţiune simplă, solicităm exprimarea votului de neîncredere faţă de incapacitatea actualului Guvern în ceea ce priveşte implementarea politicilor din domeniul cultural în acest an al aniversării Centenarului şi, de asemenea, pentru regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem de la instalarea puterii PSD-ALDE", conchis semnatarii moțiunii simple.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.