Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaților votează, miercuri, moțiunea simplă a PNL împotriva ministrului George Ivașcu

Inquam Photos / George Calin
george ivascu

Deputații vor vota, în plenul de miercuri, moțiunea simplă prin care liberalii îi cer demisia ministrului Culturii, George Ivașcu, intitulată "PSD îngroapă cultura chiar în anul celebrării Centenarului", scrie Mediafax.

Ministrul Culturii, George Ivașcu, a declarat, în cadrul dezbaterii în plenul de luni al Camerei Deputaților, că moțiunea simplă depusă împotriva sa conține "numeroase denaturări și mistificări ale adevărului", afirmând că nu și-a dorit "un Centenar de stânga sau de dreapta", ci unul al tuturor românilor.

Ivașcu a subliniat că Ministerul Culturii nu este organizator de evenimente.

"Prin decizia Comitetului interministerial suma alocată întregului buget de aniversare a Centenarului este de 250 milioane de lei a fost segmentată astăzi (luni - n.r.). 50 milioane de lei pentru instituțiile centrale, ministere, Academia Română, ICR, 50 de milioane de lei UAT-uri (unități administrativ-teritoriale - n.r.), 50 milioane de lei ONG-uri", a completat ministrul Culturii.

Cu privire la amânarea includerii de către Guvern a Roșiei Montane în lista UNESCO, acesta a spus că datele prezentate în moţiunea simplă îndreptată împotriva sa conţin „numeroase denaturări şi dezinformări ale situaţiei reale".

"Comitetul Patrimoniului Mondial a decis luni, 2 iulie 2018, la Manama, că propunerea Guvernului României de a amâna înscrierea peisajului minier de la Roşia Montana în lista Patrimoniului Mondial UNESCO este una întemeiată şi raţională, având în vedere interesele statului român. Potrivit deciziei adoptate în unanimitate şi în consens, a celor 21 de membri ai comitetului, după prezentarea motivelor pentru care Guvernul României solicită amânarea dosarului, din cauza arbitrajului internaţional în curs, până la finalizarea procesului. Din 2015 există această cauză în care Gold Corporation solicită statului român despăgubiri în valoare de 4,37 miliarde de dolari. Litigiul este în plină desfăşurare până în noiembrie 2019. (...) Guvernul României a solicitat amânare, deci nu retragerea includerii peisajului cultural minier de la Roşia Montana", a spus ministrul.

Cât privește programul Timişoara, capitală europeană a culturii, Ivaşcu a precizat că în cadrul acestui program sumele estimate de către Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană că ar reveni Guvernului ar fi de circa 12 milioane de euro, reprezentând sub 25% din totalul bugetului.

Ministrul Culturii a subliniat că s-a stabilit noul amplasament al monumentul Marii Uniri de la Arad și că s-a obținut avizul de la ORDA.

În legătură cu ansamblul monumental de la Tîrgu Jiu, George Ivașcu a spus că starea de conservare a capodoperelor lui Constantin Brâncuşi a constituit o preocupare a Ministerului Culturii, dar şi a autorităţilor locale.

În textul moțiunii simple, liberalii îi reproșează ministrului Culturii că operele lui Costantin Brâncuși erau să fie distruse în totalitate, în ultimele luni, din cauza inundațiilor și sau prăbușirii copacilor în Parcul Brâncuși din Târgu Jiu. De asemenea, PNL reamitește faptul că, la începutul lunii iulie, "România a fost făcută de râs pe plan internațional, pentru a nu știu câta oară, din cauza guvernanților actuali", din cauză că dosarul Roșia Montana nu a intrat în patrimoniul UNESCO.

Liberalii mai acuză că ministrul Culturi, George Ivașcu, nu a avut curajul de a fi prezent personal la ședința Comitetului Patrimoniului Mondial de la Manama, în Bahrain, preferând să trimiteţi un subordonat pentru a aranja pe ascuns trântirea dosarului Roșiei Montane.

PNL îi reproșează ministrului Culturii și nerealizarea Monumentului Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918 din Alba Iulia care este probabil să nu fie finalizat nici până la începutul lunii decembrie a acestui an.

"Prin această moţiune simplă, solicităm exprimarea votului de neîncredere faţă de incapacitatea actualului Guvern în ceea ce priveşte implementarea politicilor din domeniul cultural în acest an al aniversării Centenarului şi, de asemenea, pentru regresul care s-a înregistrat la nivelul întregului sistem de la instalarea puterii PSD-ALDE", conchid semnatarii moțiunii simple.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.