Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaţilor a dat raport favorabil la proiectul referitor la ordinea şi siguranţa publică

Inquam Photos / George Calin
parlament vot plen camera deputatilor

Comisiile juridică şi de apărare din Camera Deputaţilor au adoptat, marţi, raport favorabil, cu majoritate de voturi, la proiectul de modificare a unor acte normative în domeniul ordinii şi siguranţei publice, iniţiat de social-democraţii Carmen Dan şi Florin Iordache, potrivit agerpres.ro.

Potrivit raportului adoptat de comisii, poliţistul este îndreptăţit să avertizeze persoanele, prin mijloacele avute în dotare, să înceteze acţiunile ilegale şi să efectueze controlul corporal al persoanei legitimate şi după caz al bagajelor sau vehiculului utilizat de acesta numai în scopul: ridicării bunurilor supuse confiscării, interzise la deţinere, (...) identificării şi ridicării unor arme, obiecte sau substanţe, ce pot fi folosite împotriva poliţistului, a altor persoane sau autovătămătoare.

Citește și: Dezvăluiri despre Tudorel Toader! Studenții au decis să scoată la iveală secretele acestuia

De asemenea, dacă persoana legitimată sau condusă la sediul poliţiei prezintă simptome vizibile care relevă necesitatea acordării asistenţei medicale de urgenţă, în cel mai scurt timp, poliţistul solicită serviciilor specializate acordarea acestei asistenţe.

"În îndeplinirea atribuţiilor de serviciu, poliţistul este îndreptăţit să utilizeze mijloace de constrângere constând în: forţa fizică, inclusiv aplicarea unor procedee de autoapărare sau imobilizare, cătuşe sau alte mijloace care permit imobilizarea membrelor superioare şi/sau inferioare, denumite în continuare mijloace de imobilizare; mijloace neletale, arme, arme albe şi de foc, mijloace adecvate sau după caz vehicule pentru oprirea forţată, blocarea sau deschiderea unor vehicule ori spaţii închise în care se găsesc persoane şi bunuri ori pentru înlăturarea unor obstacole", se arată în raportul adoptat de comisiile de specialitate.

Citește și: A ieșit la lumină cine a făcut documentele! Cine a primit banii de la tatăl adoptiv al Sorinei

Potrivit raportului, poliţistul este obligat să permită persoanei aflate în spaţiul public împotriva căreia sunt folosite cătuşe sau alte mijloace de imobilizare să adopte măsuri adecvate pentru acoperirea feţei şi a mijloacelor de imobilizare.

Totodată, actul normativ mai prevede că poliţistul trebuie să avertizeze persoanele prin orice mijloace de comunicare să înceteze acţiunile ilegale, iar pentru pagubele produse prin faptele poliţistului de frontieră se angajează răspunderea statului.

Citește și: Rareș Bogdan surprinde! Reacție legată de principalul rival

Proiectul de lege adoptat, marţi, de Comisiile juridică şi apărare ale Camerei Deputaţilor urmează să intre în plen, unde va fi dezbătut şi votat.

Deputaţii puterii şi cei ai opoziţiei au avut un schimb de replici la începutul şedinţei comune a comisiilor, unde a fost dezbătut proiectul, reprezentanţii PNL şi cei ai USR părăsind şedinţa.

Disputele au fost declanşate în urma propunerii PNL de amânare a discuţiilor asupra acestui proiect. Liberalii au invocat că pentru dezbaterea proiectului care se referă la extinderea atribuţiilor poliţiştilor este nevoie de avizul CSAT.

În replică, reprezentanţii PSD au susţinut că Parlamentul este puterea legiuitoare, iar CSAT nu este mai presus de Parlament.

Proiectul a fost iniţiat de deputatul PSD Florin Iordache şi de senatorul PSD Carmen Dan, ministru al Afacerilor Interne.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.