Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaților a decis: Operatorii, obligați să informeze în cel mult 60 de zile persoanele vizate că sunt interceptate

6261252568145__interceptari

Camera Deputaților a adoptat miercuri un proiect de lege privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente, prin care operatorii sunt obligați să informeze persoanele vizate că sunt interceptate în maxim 60 de zile, potrivit Mediafax.

„Operatorii sunt obligați să instituie măsurile organizatorice, tehnice și de procedură pentru a furniza persoanei vizate informațiile necesare și pentru a asigura transmiterea unui răspuns în legătură cu prelucrările desfășurate (…) sau în legătură cu notificarea persoanelor vizate în cazul apariției unui incident de securitate. Operatorul are obligația de a informa persoana vizată, în scris. Răspunsul se transmite în mod gratuit, în cel mult 60 de zile calendaristice”, prevede articolul 12 din proiectul de lege.

O altă prevedere din inițiativa adoptată arată că operatorii sunt obligați să le comunice persoanelor vizate informații suplimentare, cum ar fi perioada în care aceștia vor fi interceptați.

Citește și Liviu Dragnea acuză ÎCCJ de 'exces de putere': Ce scrie în documentul prin care liderul PSD a dat în judecată instanța supremă

„ La cerere, atunci când legea nu prevede altfel, operatorul comunică persoanei vizate următoarele informații suplimentare: Temeiul juridic al prelucrării; Perioada pentru care sunt stocate datele cu caracter personal sau, în cazul în care nu este posibil, criteriile utilizate pentru a stabili perioada respectivă; Dacă este cazul, categoriile de destinatari ai datelor cu caracter personal, inclusiv din state terțe sau organizații internaționale; Orice alte informații suplimentare, în funcție de specificul activităților de prelucrare, în special atunci când datele cu caracter personal sunt colectate fără știrea persoanei vizate”, prevede articolul 14 din inițiativa adoptată.

Potrivit inițiativei, operatorii vor fi obligați să transmită și scopul interceptării.

„Operatorul este obligat să comunice următoarele informații: Scopurile și temeiul juridic al prelucrării; Categoriile de date cu caracter personal vizate; Destinatarii sau categoriile de destinatari cărora le-au fost divulgate datele cu caracter personal”, arată articolul 16 al proiectului legislativ.

Propunerea legislativă prevede, de asemenea, amânarea restricționării sau omiterii furnizării de informații persoanei vizate în următoarele cazuri:

„Operatorul poate dispune, după caz, măsura amânării, restricționării sau omiterii furnizării de informații persoanei vizate numai dacă o astfel de măsură este necesară pentru: Evitarea obstrucționării bunei desfășurări a procesului penal; Evitarea prejudicierii, prevenirii, descoperirii, cercetării, urmăririi penale și combaterii infracțiunilor sau a executării pedepselor; Protejarea ordinii și siguranței publice; Protejarea securității naționale; Protejarea drepturilor și libertăților celorlalți”, prevede articolul 15 din inițiativa legislativă.

Proiectul, inițiat de senatorii PSD Șerban Nicolae și Adrian Diaconu, a fost criticat de Opoziție.

”PSD-ALDE a mai slăbit atăzi un pic legile justiției și lupta împotriva corupției. Astăzi a fost votat în plen un priiect de lege inițiat de Șerban Nicolae, sub pretextul implementării unei directive europene și care prevede că persoanele care știu că au săvârșit fapte de corupție să poată solicita operatorului de telefonie mobilă, în scris, informații cu privire la interceptarea sau neinterceptarea. Prin acest proiect de lege persoanele care sunt prevăzute să pună în aplicare modalitățile tehnice de relaționare cu persoanele care săvârșesc faptele de corupție funcționează pe baza unor protocoale încheiate între părți”, a declarat în plen deputatul PNL Raluca Turcan

Propunerea legislativă a fost adoptată pe 5 iulie, Camera Deputaților având rol de for decizional, urmând acum ca inițiativa să ajungă la președinte pentru promulgare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.