Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaţilor: Aleşii locali îşi păstrează mandatele dacă partidul pe lista căruia au candidat fuzionează

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, cu 171 voturi pentru, 96 împotrivă şi 3 abţineri, modificarea Legii statutului aleşilor locali, stabilind ca mandatul consilierilor, primarilor şi preşedinţilor consiliilor judeţene să nu înceteze de drept în cazul în care partidul pe listele căruia au candidat fuzionează cu alt partid, scrie agerpres.ro

Propunerea legislativă are ca obiect de reglementare modificarea Legii nr.393/2004, în sensul că pierderea de către alesul local a calităţii de membru al partidului politic pe lista căruia a candidat să nu determine pierderea mandatului de ales local, în situaţia unei fuziuni prin absorbţia partidului politic respectiv. 

Conform textelor adoptate, calitatea de consilier local şi judeţean încetează de drept înainte de expirarea duratei mandatului în cazul pierderii calităţii de membru al partidului politic sau a organizaţiei minorităţilor naţionale pe a cărei listă de competitori electorali a fost ales, cu excepţia partidelor politice care au fuzionat, situaţie în care consilierul devine independent. 

De asemenea, calitatea de primar şi, respectiv, de preşedinte de consiliu judeţean încetează de drept înaintea expirării duratei normale a mandatului în cazul pierderii prin demisie a calităţii de membru al partidului politic sau al organizaţiei minorităţii naţionale pe a cărei listă de competitor electoral a fost ales, cu excepţia partidelor politice care au fuzionat, situaţie în care primarul devine independent, după cum a decis Comisia juridică. 

În prezent, în Statutul aleşilor locali nu este prevăzută această excepţie în cazul pierderii mandatelor. 

Deputatul USR Cătălin Drulă a spus că aceste prevederi sunt cu dedicaţie pentru UNPR. "Lege cu dedicaţie pentru UNPR. Traseismul politic trebuie oprit. USR spune nu acestei legi", a adăugat Drulă. 

Deputatul PMP Petru Movilă a criticat acest proiect: "Această lege nu are nimic cu normalitatea din România: să creezi condiţii anticonstituţionale, antieuropene prin care se permite fuga de la un partid la altul a aleşilor locali...". 

Potrivit deputatului PNL Florin Roman, liberalii consideră că nu pot fi schimbate regulile în timpul jocului. 

Camera Deputaţilor este prima Cameră sesizată, Senatul este for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.