Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Deputaților din Chile a adoptat o inițiativă privind organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției

chile

Camera Deputaților din Chile a adoptat joi o inițiativă privind organizarea unui referendum pentru modificarea Constituției, iar documentul urmează să fie supus votului Senatului în luna ianuarie, informează Le Figaro, potrivit news.ro.

Potrivit propunerii, cetățenii ar urma să fie chemați să decidă, pe de o parte, cu privire la necesitatea de a adopta sau nu o nouă Constituție, iar pe de altă parte, în cazul în care va fi decisă modificarea Constituției, vor trebui să desemneze organismul care va fi format pentru modificarea Legii Fundamentale: fie o Adunare Constituantă clasică, fie o „Convenție constituțională mixtă”, formată din parlamentari, alți lideri politici și reprezentanți ai societății civile.

Citește și: SURSE - PLANURILE lui Ciolacu pentru Congresul PSD

În cazul unei Adunări Constituante clasice, aceasta va trebui să fie formată dintr-un număr egal de bărbați și femei și vor exista și locuri rezervate minorităților indigene și candidaților independenți. Una dintre cererile protestatarilor care au participat la mișcarea socială recentă din Chile a fost înlocuirea Constituției moștenite din perioada generalului Augusto Pinochet (1973-1990). Mișcarea de protest de anul acesta, cea mai gravă criză pe care a cunoscut-o țara sud-americană de la revenirea la democrație în 1990, a dus la moartea a 24 de persoane, în timp ce alte câteva mii au fost rănite.

În cadrul unei consultări fără caracter obligatoriu, organizată săptămâna aceasta în 225 de municipalități din Chile și la care au participat peste două milioane de cetățeni, 92,4% dintre participanți s-au declarat în favoarea unei noi Constituții, iar 73,1% au dorit ca aceasta să fie redactată de o Adunare Constituantă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.