Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Reprezentanţilor din SUA a adoptat un important proiect de lege privind reforma electorală

US Congress
Camera Reprezentantilor

Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite, controlată de democraţi, a adoptat miercuri un important proiect de lege privind reforma electorală, care ar urma între altele să modifice procedurile de vot şi să ceară statelor americane să cedeze misiunea redefinirii circumscripţiilor unor comisii independente, relatează Reuters, potrivit AGERPRES.

Proiectul a fost adoptat cu susţinere bipartizană, cu 220 de voturi pentru şi 210 contra.

Denumit "H.R.1", pentru a ilustra importanţa pe care o are pentru democraţi, acesta "este menit să le redea vocile americanilor care s-au simţit lăsaţi deoparte şi excluşi prea multă vreme", după cum a explicat presei înainte de vot iniţiatorul textului, reprezentantul John Sarbanes.

Preşedintele democrat Joe Biden a afirmat că va promulga legea, dacă trece de Camera reprezentanţilor şi Senat, dar aprobarea ei în camera superioară a Congresului este problematică, unde cei 48 de senatori democraţi şi doi independenţi vor avea nevoie de susţinerea a 10 senatori republicani pentru a evita un aşa-zis filibuster, situaţie în care adversarii unor proiecte tergiversează adoptarea acestora.

Citește și: Klaus Iohannis, mesaj de la tribuna ICCJ: anunță schimbarea legilor justiției

Democraţii susţin că reforma este necesară pentru a face sistemul politic american mai democratic şi mai receptiv faţă de alegători, în schimb republicanii afirmă că schimbările propuse vor reduce prerogativele statelor şi nu vor reuşi să combată frauda. Influentul think-tank de dreapta Heritage Foundation i-a îndemnat pe legislatori să voteze împotriva proiectului.

Adoptarea acestuia ar avea însă o importanţă deosebită în acest an întrucât este aşteptată comunicarea de către Biroul de recensământ al SUA a ultimelor date demografice pe care statele le vor putea folosi pentru a redefini circumscripţiile în vederea alegerilor legislative de anul viitor, la care sunt în joc toate cele 435 locuri din Camera reprezentanţilor.

Statele americane folosesc criterii şi proceduri diferite pentru definirea circumscripţiilor, iar în 33 de state organismele legislative de stat controlează cel puţin parţial acest proces. În multe cazuri, partidul care controlează legislativul într-un stat poate stabili districtele electorale într-un mod care să-i aducă avantaje, menţionează Reuters.

Reforma electorală este una dintre priorităţile democraţilor, alături de alte proiecte legate de poliţie, mediu sau drepturile comunităţii LGBT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.