Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat pentru transformarea Districtului Columbia în al 51-lea stat american. Scandal între democrați și republicani

Family Search
district columbia

Camera Reprezentanţilor din SUA a votat joi, cu o majoritate strânsă, în favoarea transformării Districtului Columbia în al 51-lea stat american, trimiţând proiectul în Senat, unde va întâmpina o opoziţie puternică din partea republicanilor, transmite Reuters preluat de agerpres.

Iniţiativa a fost adoptată de democraţi cu 216 voturi pentru la 208 împotrivă, fără sprijinul republicanilor.

Populaţia din Washington D.C. este preponderent democrată. Ca stat, este probabil să fie aleşi doi senatori democraţi, fiid posibil să fie modificat echilibrul puterii în Senat, unde în prezent sunt 50 de democraţi şi 50 de republicani.

Democraţii, care pledează de zeci de ani pentru transformarea în stat a Districtului Columbia, speră să profite de alegerea preşedintelui Joe Biden, în noiembrie, precum şi de controlul deţinut în Senat şi Cameră, pentru a crea un nou stat pentru prima dată din 1959, anul în care Alaska şi Hawaii s-au alăturat uniunii.

Democraţii susţin că statalitatea ar remedia o greşeală veche de secole pentru ”mai mult de 700.000 de cetăţeni americani care plătesc impozite federale, care luptă şi mor în războaie, care fac parte din juriile noastre şi totuşi nu au vot în Senat sau în Camera Reprezentanţilor. Aceasta este definiţia impozitării fără reprezentare”, a spus reprezentantul democrat Jan Schakowsky”.

Noul stat ar fi numit ”Washington, Douglass Commonwealth” după George Washington, primul preşedinte al SUA, şi Frederick Douglass, un fost sclav care a devenit un renumit aboliţionist.

Republicanii, care îi acuză pe democraţi de o ”acaparare a puterii” pentru a avansa o agendă ”de extremă stânga”, sunt aşteptaţi să blocheze proiectul de lege în Senat, unde 60 din 100 de membri trebuie să fie de acord să adopte majoritatea legislaţiei.

"Este vorba despre asistenţă medicală administrată de guvern, un nou acord verde de 93.000 de miliarde de dolari, membrii Curţii Supreme, impozite mai mari şi o formă de guvernare mai mare şi mai puţin eficientă", a declarat reprezentanta republicană Nancy Mace, în timpul unei dezbateri intense din Cameră.

amera a adoptat acest proiect pentru prima dată în iunie anul trecut, cu un vot de 232-180.

Republicanii, care controlau Senatul atunci, au refuzat să acţioneze în legătură cu acest proiect.

Statalitatea ar oferi, de asemenea, Washingtonului cel puţin un membru în Camera Reprezentanţilor.

Populaţia sa de aproximativ 700.000 de persoane este mai mare decât cea a statelor Wyoming şi Vermont. Aproximativ jumătate din locuitorii din Washington sunt afro-americani.

În prezent, Washington D.C. are un singur membru al Congresului - un „delegat” în Camera Reprezentanţilor căruia nu i se permite să voteze legi.

Dacă oraşul ar deveni un stat, şi-ar menţine cele trei voturi electorale, care sunt utilizate în procesul alegerilor prezidenţiale. Voturile electorale ale statelor se bazează pe populaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.