Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cameron e pe cai mari si cere schimbari radicale: Negocieri dure cu UE

cameron

Premierul David Cameron a declarat luni că renegocierea raporturilor Marii Britanii cu Uniunea Europeană va fi dură, dar victoria clară pe care a obţinut-o la alegerile de săptămâna trecută i-a dat şi mandatul pentru a purta o astfel de negociere, transmite agenţia Reuters.

'Am primit un mandat, va fi foarte greu, dar avem un mandat', a spus Cameron în faţa presei înaintea unei întâlniri cu parlamentarii săi aleşi în urma scrutinului la care Partidul Conservator a obţinut, în mod surprinzător, majoritatea absolută.

Liderul conservator a promis de mai multe ori că, dacă îşi va păstra postul de premier, va renegocia relaţiile Marii Britanii cu blocul comunitar, în sensul transferării mai multor atribuţii de la Bruxelles către Londra, iar apoi, cel târziu în 2017, va convoca un referendum asupra rămânerii ţării sale în UE.

Printre obiectivele principalele pe care Cameron le va urmări în renegocierea relaţiilor cu UE se numără obţinerea unui drept de veto asupra deciziilor comunitare de natură să afecteze interesele naţionale britanice şi diminuarea fluxului imigranţilor est-europeni în Marea Britanie, în special prin adoptarea unor măsuri care să restricţioneze accesul acestora din urmă la sistemul britanic de asistenţă socială.

Şeful executivului de la Londra a avut deja în ultimele zile mai multe convorbiri telefonice cu alţi lideri europeni, în discuţii fiind abordată inclusiv chestiunea acestor negocieri pe care el doreşte să le înceapă cât mai rapid.

În plus, Cameron a primit luni şi un mesaj încurajator din partea fostului şef al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care a declarat că, după succesul electoral de săptămâna trecută, liderul conservatorilor britanici este într-o poziţie mai puternică pentru a revizui relaţiile Marii Britanii cu Uniunea Europeană şi că UE îi va respecta o parte din solicitări.

AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.