Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cameron promite Marii Britanii un viitor mai bun

cameron 1

Primul-ministru al Marii Britanii, David Cameron, a declarat în mesajul de Anul Nou că "va lupta din greu" să rezolve problemele care îi frustrează cel mai tare pe britanici în relația cu Uniunea Europeană, dar că decizia finală va fi luată de alegători în cadrul referendumului din 2016. Poziția sa foarte moderată în favoarea apartenenței la UE s-ar putea să fie insuficientă.

https://www.youtube.com/watch?v=q-g_DECdl3M

Cameron se află într-o situație delicată. Pe de o parte mediul de afaceri cere rămânerea în Uniune, iar un eventual brexit (ieșirea din UE) ar putea încuraja Scoția să se separe de Marea Britanie și să ceară admiterea în Uniunea Europeană. Pe de altă parte, tot mai mulți britanici, inclusiv alegători și parlamentari ai propriului partid încurajează brexit-ul.

grafic Guardian Albastru: Marea Britanie ar trebui să rămână în UE.
Roșu: Marea Britanie ar trebui să părăsească UE.

În predicțiile pentru 2016 John Henley (The Guardian) sugerează că, dacă se dorește cu adevărat ca Marea Britanie să rămână în UE, este nevoie ca David Cameron și personalități precum Boris Johnson (primarul Londrei) să iasă în față și să spună că însuși viitorul țării depinde de această rămânere.

Premierul Britanic evită deocamdată să facă acest pas. Mesajul său pare să preia ceva din abordarea curajoasă a celebrului discurs "sânge, lacrimi și sudoare" al lui Winston Churchill. "This  year is a test of our metal", spune el, adică "anul acesta se va vedea din ce material (metal) suntem făcuți". Dar concluzia este una optimistă fără echivoc: "vom oferi Marii Britanii o înțelegere mai bună cu Europa, vom da familiilor liniștea de care au nevoie și vom face ca țara noastră să fie chiar mai sigură". Dealtfel tonul întregului mesaj amintește de  celebra reclamă "Este din nou dimineață" din campania lui Ronald Reagan.

https://www.youtube.com/watch?v=EU-IBF8nwSY

Opțiunile grele se vor face, probabil, mai târziu în cursul acestui an.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.