Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campania OAMENII TIMPULUI 2015 și-a desemnat câștigătorii!

oamenii timpului

Ediția a II-a a Campaniei OAMENII TIMPULUI a ajuns la final. Ceremonia de acordare a premiilor din acest an a avut loc sâmbătă, 12 decembrie, în Sala Mare a Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași. Gala Extraordinară OAMENII TIMPULUI a fost transmisă în direct de postul Realitatea TV.

„În date matematice, Campania OAMENII TIMPULUI din acest an înseamnă 9 conferințe de lansare a Campaniei, 800 de propuneri de nominalizare venite din partea publicului, 80 de nominalizați intrați, ca urmare a selecției de prejurizare de către Juriul Național, în competiția finală, peste 200.000 de voturi contorizate pe platforma www.oameniitimpului.ro, 6 Gale Locale de prezentare a nominalizaților, 4 conferințe pe teme diferite, susținute în cadrul Colocviilor OAMENII TIMPULUI, și, finalmente,

10 premianți pentru întreaga arie de desfășurare a proiectului. Însă ceea ce rămâne cu mult mai important este faptul că am pus bazele unei comunități de prestigiu. La finele acestei ediții a Campaniei putem spune că întâlnirile memorabile care au conectat oameni de excepție reprezintă principiul esențial de funcționare a acestei comunități pe care o dorim a fi cât mai extinsă. Avem toate motivele de a privi spre viitor și de a spera că, începând cu anul 2016, Campania se va putea extinde la nivelul întregii Românii, menținând, evident, importanța Galei Extraordinare de la Iași. În mod cert, o astfel de comunitate de prestigiu nu va fi nicicând marginală, ci va institui firescul recunoașterii valorilor, un firesc de care avem atâta nevoie”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Șandru, Directorul Revistei TIMPUL și Președintele Juriului Național al Campaniei.

Domnia sa a dat citire și mesajului de felicitare trimis de Alteța Sa Regală Principesa Moștenitoare Margareta.
Președintele Asociației Revistei TIMPUL, doamna Adriana Nazarciuc, a vorbit despre importanța implicării comunităților locale în proiectele de sprijinire a valorilor. „Campania OAMENII TIMPULUI înseamnă înainte de toate un îndemn către membrii comunității de a se implica în identificare, recunoașterea și promovarea personalităților de excepție. Acest proiect este al comunității, este împreună-lucrare. Mă bucur că la Iași am găsit deschiderea comunității a cărei larghețe a inclus atât Chișinăul, cât și Cernăuțiul. Prin această Gală conturăm reperele unei comunități de prestigiu și, astfel, conferim sens, misiunii pe care ne-am asumat-o: de a prelua cu onoare trecutul, de a premia meritoriu prezentul, pregătind viitorul. Onor și recunoștință nominalizaților, partenerilor care au crezut în noi și echipei care a făcut posibil acest proiect”, a afirmat Președintele Asociației organizatoare.


Despre misiunea asumată în prezent de Revista TIMPUL a vorbit redactorul șef al publicației, conf. univ. dr. George Bondor. „Revista TIMPUL, inițiatoare a Campaniei care se finalizează cu această Gală, s-a prezentat recent în fața dumneavoastră, cu al 200-lea număr din seria nouă. Acest lucru se întâmplă la doi ani după preluarea revistei de către o nouă echipă redacțională și aproape de intrarea în al 140-lea an de la prima apariție, ca ziar conservator. Este o tradiție care ne obligă, dar, din fericire, nu ne apasă. Cultura română s-a definit, poate prea multă vreme, prin falsa dihotomie între tradiție și modernitate. Dacă înțelegem bine, prezentul trebuie să-și extragă energiile dinspre viitor și trebuie să-și ia seva dinspre trecut, recuperând ceea ce este viu în tradiția noastră, dar deschizându-se totodată către ceea ce înseamnă cultura contemporană. Atât Revista TIMPUL, cât și Campania OAMENII TIMPULUI, își doresc să mențină la cote înalte spiritul critic prezent în istoria acestei reviste, dublându-l însă de o atitudine afirmativă, de recunoaștere a oamenilor buni, competenți, valoroși. Credem că a venit vremea legitimării nu prin negarea viscerală a ceea ce fac ceilalți, cum se întâmplă din păcate în ultimele decenii, ci prin proiectele noastre și prin felul în care ele construiesc viitorul”, a declarat conf. univ. dr. George Bondor.

Principalul finanțator al Campaniei OAMENII TIMPULUI 2015 a fost Primăria Municipiului Iași. „Consider că putem schimba un pic paradigma și putem spune că avem de a face cu timpul și oamenii care îl reprezintă sau, mai bine spus, cred că nu mai vorbim că timpul înseamnă bani. Timpul înseamnă oameni. Cred că plecând de la această schimbare de atitudine, în care oamenii contează mai mult decât orice, putem să redefinim tot ceea ce facem în jurul nostru. Nu este ușor să avem tăria să îi recunoaștem pe cei mai buni dintre noi, dar trebuie să o facem, pentru că ei pot deveni modele. Dacă această Gală are loc la Iași, este pentru că Iașul nu este orice oraș. Iașul este orașul care unește, orașul care unește oamenii valoroși. Mulțumesc echipei revistei TIMPUL, revista care a consacrat acest eveniment, Universității <> din Iași și domnului rector Tompea, precum și tuturor celor care s-au implicat și cu sufletul, și cu inima, și cu știința pentru a face această Gală cât se poate de frumoasă”, a declarat Mihai Chirica, Viceprimarul cu atribuții de primar al Municipiului Iași.

Un susținător al Campaniei OAMENII TIMPULUI încă de la prima sa ediție a fost Consiliul Județean Iași, care ieri seară l-a avut ca repezentant pe Alin Aivănoaei, Vicepreședinte al instituției.

„Gala OAMENII TIMPULUI s-a impus deja, deși este un proiect tânăr, ca unul din principalele evenimente prin care cei valoroși, cei merituoși, cu rezultate remarcabile în plan profesional, sunt nominalizați și, la final, premiați. Acest eveniment aduce un tribut celor care prin munca lor îmbogățesc patrimoniul artistic, științific, cultural sau economic al orașului și regiunii noastre. Felicit organizatorii pentru că în procesul de selecție a celor care vor primi premii a implicat publicul larg. Este un semn al democratizării culturale și al apropierii față de comunitate. Mai mult, este un semn al renașterii spiritului comunitar care, din păcate, nu a fost foarte prezent în viețile noastre în ultimii 25 ani. După 1990 am căpătat libertate, dar nu am învățat spiritul solidarității. Consiliul Județean Iași s-a alăturat Campaniei OAMENII TIMPULUI în mod firesc, ca o prelungire a principiilor de a încuraja performanța și excelența. Am sprijinit acest proiect încă de la prima ediție și sper să avem ocazia să sprijinim și următoarele ediții. Transmit un mesaj de felicitare tuturor celor implicați, care au fost nominalizați și premiați și celor care au contribuit, într-o formă sau alta, la organizarea acestui eveniment. Faptul că mii de oameni s-au alăturat Campaniei OAMENII TIMPULUI este un semn că există nevoia de a cunoaște, premia și răsplăti, simbolic, elitele”, a declarat Vicepreședintele Consiliului Județean Iași.

Invitatul special al serii a fost actorul Ion Caramitru, Directorul Teatrului Național „I. L. Caragiale” din București și Președintele UNITER. Momentele muzicale ale serii au fost interpretate de membrii grupului japonez Uemura (Ryutarou Uemura – saxofon, Megumi Uemura – soprană, Yumika Uemura – clarinet și Maria Uemura – soprană), alături de Adina Alupei (Opera Națională Română Iași) – pian și Hiroko Minakami (Japonia) – pian. Prezentatorul Galei a fost actorul Adrian Păduraru, Ambasadorul Campaniei, care a fost acompaniat de pianistul Dan Ardelean, bateristul Mihai Axinte și chitaristul Vlad Gălățianu.
content-image

Câștigătorii Campaniei OAMENII TIMPULUI – Ediția a II-a (2015)

Categoria Literatură

Câștigător: Gheorghe Cîrstian

Premiul a fost înmânat de către poetul și eseistul Radu Vancu, membru al Juriului Național (categoria Literatură).



Categoria Arte

Câștigător: Teodor Corban

Premiul a fost înmânat de către muzicologul și jurnalistul cultural Cătălin Sava, membru al Juriului Național (categoria Arte).



Categoria Educație și cercetare

Câștigător: Mihai Dimian

Premiul a fost înmânat de către rectorul Universității „Petre Andrei” din Iași, prof. univ. dr. Doru Tompea.



Categoria Societate civilă

Câștigător: Ioana-Maria Andrioaie

Premiul a fost înmânat de către jurnalistul și activistul civic Liviu Mihaiu, membru al Juriului Național (categoria Societate civilă).



Categoria Diplomație publică

Câștigător: Matei Vișniec

Premiul a fost înmânat de către Constantin Chiriac, director general al Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, Preşedinte al Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu și membru al Juriului Național (categoria Diplomație publică), poetei Carmen Veronica Steiciuc, Directorul Teatrului „Matei Vișniec” din Suceava.



Categoria Memorie și istorie

Câștigător: Andrei Muraru

Premiul a fost înmânat de către istoricul Mioara Anton, membră a Juriului Național (categoria Memorie și istorie).



Categoria Jurnalism

Câștigător: George Onofrei

Premiul a fost înmânat de către criticul literar Daniel Cristea-Enache, membru al Juriului Național (categoria Jurnalism).



Categoria Tinere valori

Câștigător: Grupul de elevi de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț

Premiul a fost înmânat de către jurnalista Cristina Liberis, membră a Juriului Național (categoria Tinere valori).



Categoria Sănătate

Câștigător: Evelina Moraru

Premiul a fost înmânat de către prof. univ. dr. MSc Alexandru-Vlad Ciurea, Vicepreședinte al Societății Mondiale a Neurochirurgilor, membru al Juriului Național (categoria Sănătate).



Categoria Antreprenoriat

Câștigător: Vlad Alexandru Boboc

Premiul a fost înmânat de către Gabriel Manolache, Președintele Grupului Mega Auto – ATI Motors Holding





Premiile speciale ale Campaniei OAMENII TIMPULUI 2015

– Academicianul Solomon Marcus

Premiul a fost înmânat de către prof. univ. dr. ing. Mihail Voicu, Președintele Academiei Române – Filiala Iași.



– Silviu Lupescu, directorul Editurii Polirom

Premiul a fost înmânat de către jurnalistul Nicolas Don.



– Părintele Mihail Jar (PS Longhin)

Premiul a fost înmânat de către preotul Cătălin Urserescu academicianului Vasile Tărâțeanu, Președintele Centrului Cultural Român „Eudoxiu Hurmuzachi” din Cernăuţi.



– șahista Paula-Alexandra Gîtu

Premiul a fost înmânat de către conf. univ. dr. Cristina Gavrilovici, Președintele Comisie de Etică a Colegiului Medicilor din România.



– (distincție IN MEMORIAM): muzicianul Adrian Rugină

Premiul a fost înmânat de către Emil Răducanu, redactor muzical la Radio România Iași, doamnei Emilia Arcan, Vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.