Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campania pentru identificarea unor posibile zăcăminte submarine de diamante a fost lansată în largul Groenlandei

thoughtco.com
groenlanda

O campanie pentru identificarea unor posibile zăcăminte submarine de diamante a fost lansată în largul Groenlandei de către corporaţia De Beers, a anunţat miercuri Institutul de Geologie din Danemarca şi Groenlanda (GEUS), relatează AFP.

Sanna, o navă specializată în explorarea submarină, a fost mobilizată la sfârşitul lunii septembrie timp de opt zile pentru o misiune preliminară vizând colectarea de informaţii despre o zonă extinsă a fundului Mării Arctice, potrivit unui raport de mediu al guvernului din Groelanda.

Aceste inspecţii cu sonare acustice, vizând o mai bună cunoaştere a fundului mării, au avut loc într-o zonă de aproape 800 de kilometri în largul coastei de vest a imensei insule arctice, potrivit acestui document de evaluare a riscurilor pe care le reprezintă proiectul.

''GEUS a realizat un studiu pentru De Beers în septembrie'', a confirmat o purtătoare de cuvânt a institutului geologic.

Misiunea a avut loc la nord de capitala teritoriului autonom danez, Nuuk. Rezultatele studiului nu sunt cunoscute imediat.

Prezenţa diamantelor a fost deja confirmată pe uscat în vestul Groenlandei, dar De Beers încearcă să stabilească dacă acestea sunt şi pe fundul mării, unde ar fi migrat ca urmare a mişcărilor geologice.

Corporaţia De Beers, cu sediul la Londra şi deţinută de grupul minier anglo-american, a obţinut un permis de explorare a terenurilor în iulie 2019 în vestul Groenlandei, apoi o extindere în zona maritimă în octombrie 2020.

Ca şi în alte părţi ale Arcticii, resursele naturale şi miniere ale celei mai mari insule din lume - cu o suprafaţă de 2 milioane de km2, sau de aproape patru ori mai mult decât suprafaţa Franţei - fac obiectul a numeroase interese chiar dacă puţine proiecte au văzut lumina până acum, potrivit Agerpres.ro.

În prezent, două mine sunt în producţie în teritoriul autonom danez: una de anortozit, ale cărei zăcăminte conţin titan, iar cealaltă de rubin şi safir roz.

Deşi nu este ostil tuturor activităţilor miniere, noul guvern local ales în aprilie s-a opus unui proiect de exploatare a uraniului în sudul ţării. În iulie, el a interzis, de asemenea, orice activitate de prospectare petrolieră, printr-un angajament pentru climă şi mediu.

Groenlanda, a cărei calotă glaciară a început să se micşoreze ca urmare a încălzirii globale, încearcă să îşi diversifice veniturile dincolo de pescuit şi subvenţiile din Danemarca.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.