Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campania prezidenţială din Franţa se 'trumpizează', prin escaldarea atacurilor împotriva media

Atacurile împotriva media, amplificate de reţelele de socializare, se înmulţesc, atât la dreapta, cât şi la stânga eşichierului politic, în campania prezidenţială din Franţa, strategie care seamănă cu cea a preşedintelui american Donald Trump, comentează marţi agenţia France Presse, conform agerpres.

Candidata de extremă-dreapta Marine Le Pen, care protestează cu regularitate împotriva tratamentului mediatic de care are parte, considerându-l 'militant', şi-a intensificat în ultimele săptămâni atacurile la adresa celei de-a patra puteri în stat.

Ruşii ţin cu dinţii de Crimeea şi BARICADEAZĂ întregul bazin al Mării Negre

La o reuniune electorală care a avut loc duminică la Nantes, preşedinta Frontului Naţional (FN) i-a acuzat pe jurnalişti că fac campanie "în mod isteric pentru protejatul lor", centristul Emmanuel Macron, atacându-l în special pe omul de afaceri Pierre Bergé, unul dintre proprietarii cotidianului Le Monde.

La celălalt capăt al spectrului politic, Jean-Luc Mélenchon, tribun al stângii radicale, care a spus în 2010 că meseria de jurnalist este una 'putredă', îşi asumă aversiunea faţă de media.

Candidatul mişcării France Insoumise ('Franţa Nesupusă'), care şi-a lansat propriul canal pe YouTube pentru a contracara 'media tradiţionale', a acuzat recent postul public de radio France Inter de 'lipsă de loialitate' sau AFP că a publicat 'relatări false' privind poziţiile sale legate de Siria.

În noiembrie 2016, el a atacat de asemenea o jurnalistă de la Le Monde, vorbind despre "săracii autori de rubrici care rămân prinşi de subiectul lor ca scoicile de pietrele lor".

Potrivit lui Patrick Eveno, specialist în istoria presei, "atacurile împotriva jurnaliştilor nu sunt noi: le putem regăsi în anii '30", dar şi venite din partea unor foşti preşedinţi precum Charles De Gaulle, Georges Pompidou sau Francois Mitterand.

Franţa INSISTĂ pentru necesitatea unui stat palestinian

Însă "situaţia este mult mai violentă", a spus el. "Politicienii inspiră tot mai puţină încredere, jurnaliştii la fel. Fiecare aruncă responsabilitatea asupra celuilalt în faţa opiniei publice", a adăugat el.

La începutul lunii februarie, candidatul de dreapta François Fillon a acuzat media că vor să îl 'linşeze' în legătură cu presupusa angajare fictivă a soţiei sale. Ţinta sa - publicaţia online Mediapart: "Eu nu am beneficiat niciodată de redresare fiscală". Organizaţia Reporteri fără Frontiere şi-a exprimat atunci îngrijorarea în legătură cu un 'climat dezgustător'.

În opinia lui Dominique Wolton, specialist în comunicare politică, această etapă, 'simbolizată bine de Trump', este reprezentată de oameni politici care "încearcă să facă o alianţă cu opinia politică împotriva media" într-o formă de "revanşă".

În SUA, Donald Trump a făcut din atacurile împotriva media 'necinstite' marca sa înregistrată, clasând unele instituţii de presă drept 'duşmani ai poporului'. Administraţia sa a interzis chiar accesul la conferinţele de presă de la Casa Albă pentru jurnalişti de la unele instituţii media de prestigiu, cum ar fi The New York Times, CNN sau Politico.

Recent, Florian Philippot, vicepreşedinte al Frontului Naţional, a reluat de asemenea o formulă a preşedintelui american pentru a acuza AFP că a transmis 'fake news' ('informaţii false') în legătură cu un infografic privind programele electorale ale candidaţilor.

Tensiunile au EXPLODAT în Turcia. Refugiaţii sirieni s-au luat la bătaie cu localnicii

"Modul în care Trump sfidează justiţia şi insultă media, cu 'fake news' şi toate lucrurile de acest fel, suscită într-un fel dorinţa de imitare din partea lui Fillon şi Marine Le Pen", afirmă universitarul Hervé Le Bras.

Directoarea Departamentului de informaţii al AFP, Michele Léridon, declară de asemenea că, "de la alegerea lui Trump, criticile sau chiar hărţuirile la adresa media au devenit o strategie pentru unii politicieni".

"Ei folosesc termenul 'fake news' pentru informaţii exacte, dar care nu le sunt pe plac. Nu răspundem la fiecare în parte, pentru a nu participa la acest ping-pong virtual şi nesănătos. Cel mai bun răspuns al nostru este să fim cât mai riguroşi posibil", mai spune ea.

Jerome Fenoglio, director al Le Monde, subliniază că "pentru a da impresia că eşti antisistem, cel mai simplu este să ataci media" şi că noutatea interpelării directe de către politicieni "pe bloguri sau pe Twitter" creează în jurul jurnaliştilor "un climat de tensiune".

Conform unui sondaj recent realizat de Odoxa, francezii au îndoieli în legătură cu imparţialitatea jurnaliştilor, însă 74% consideră că criticile politicienilor sunt cel mai adesea "un mijloc de a evita întrebările incomode".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.