Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campanie pentru o justiţie independentă a artiştilor polonezi

Politico Europe
Andrzej Duda

Un colectiv de artişti polonezi a difuzat joi un montaj video de susţinere a independenţei sistemului judiciar şi împotriva demersurilor guvernului de la Varşovia de a reforma acest sistem, demersuri pe care opoziţia poloneză şi Bruxelles-ul le consideră o ameninţare pentru separaţia puterilor în stat, relatează agenţia EFE.

Montajul video a fost publicat în timp ce o comisie a parlamentului polonez a început dezbaterea unei părţi a iniţiativelor de reformă judiciară promovate de partidul de guvernământ Lege şi Justiţie (PiS). Această reformă cuprinde o paletă largă de propuneri, printre ele fiind şi o prevedere conform căreia magistraţii Curţii Supreme vor fi numiţi de parlament, ceea ce în opinia opoziţiei ar fi o încălcare a Constituţiei.

'Tribunalele trebuie să fie independente de puterea politică, trebuie să rămână libere, tribunalele trebuie să ne protejeze de abuzul de putere şi, prin urmare, puterea politică nu poate să aleagă magistraţii ori să-i manevreze, întrucât aceasta ar conduce la dictatură şi la stat poliţienesc', spun artiştii în respectiva înregistrare.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, provenit şi el din formaţiunea PiS, a blocat parţial această reformă în luna iulie, dar în cele din urmă a acceptat majoritatea propunerilor avansate. El a aprobat astfel iniţiativele privind revizuirea funcţionării puterii judiciare şi care permit executivului să numească judecătorii tribunalelor regionale şi pe cei ai Curţilor de Apel.

Problema statului de drept şi a reformei sistemului judiciar se află în centrul actualităţii poloneze şi a provocat tensiuni cu Bruxelles-ul încă de la scurt timp după ce formaţiunea conservatoare PiS a câştigat alegerile legislative de la sfârşitul anului 2014.

Prima iniţiativă promovată a fost o reformă a Tribunalului Constituţional, care a vizat în principal înlocuirea judecătorilor pe care guvernul formaţiunii liberale Platforma Civică (PO) îi numise chiar înaintea alegerilor, conservatorii acuzându-i pe liberali că au încercat atunci prin acele numiri să-şi asigure controlul asupra acestei instanţe în perspectiva pierderii scrutinului legislativ.

Au urmat reforme ce au vizat funcţionarea tribunalelor de drept comun şi a Consiliului Naţional al Magistraturii, Comisia Europeană considerând aceste măsuri o încercare de subordonare a puterii judiciare în faţa celei executive, în timp ce guvernul de la Varşovia susţine că a luat aceste decizii pentru a pune capăt 'castei corupte' a judecătorilor.

Preşedintele formaţiuni PiS, Jaroslaw Kaczynski, considerat liderul de facto al Poloniei, a declarat recent că sistemul judiciar al Poloniei necesită 'o reformă profundă' şi a asigurat că nu va accepta doar 'schimbări superficiale'. Executivul comunitar a lansat anul trecut în luna iunie o procedură de infringement pe tema respectării statului de drept în Polonia, urmată anul acesta, tot în iunie, de o alta privind neaplicarea cotelor obligatorii de refugiaţi. Ultima etapă a unor astfel de proceduri este suspendarea dreptului de vot al Poloniei în UE, dar pentru aceasta este nevoie de acordul unanim al tuturor statelor membre, iar Ungaria a reafirmat că va bloca prin veto o asemenea decizie, conform Agerpres.

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a declarat săptămâna trecută că de la începutul anului a trimis guvernului polonez patru invitaţii la dialog, toate rămase fără răspuns, executivul de la Varşovia acuzând în schimb oficialii europeni că evaluările lor pe tema reformei sistemului judiciar şi a statului de drept sunt mai degrabă politice decât juridice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.