Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campioana absolută a inflației în lume a schimbat moneda: cea noua e susținută cu aur

inflatie_57051500

Țara care a schimbat moneda din cauza inflației: noua monedă este susținută de aur

Zimbabwe a introdus o nouă monedă pe piață susținută de aur, numită ZiG - numele înseamnă „Zimbabwe Gold”, informează BBC. Este cea mai recentă încercare de a stabiliza o economie lovită de crize de 25 de ani.

Dezvăluind noile bancnote, guvernatorul băncii centrale, John Mushayavanhu, a declarat că ZiG va fi structurat și stabilit la un curs de schimb determinat de piață. ZiG înlocuiește un dolar din Zimbabwe, RTGS, care a pierdut trei sferturi din valoarea sa până în acest an. Inflația anuală în martie a atins 55% - un maxim din șapte luni. Zimbabweenii au 21 de zile pentru a schimba bancnote vechi, afectate de inflație, pentru noua monedă.

Cu toate acestea, dolarul american, care reprezintă 85% din tranzacții, va rămâne mijloc legal și este posibil ca majoritatea oamenilor să continue să prefere acest lucru. Noile bancnote ZiG vin în valori între 1 și 200.

Situația este critică

Monede vor fi, de asemenea, introduse pentru a depăși deficitul de monede din SUA; asta a dus la momente în care oamenii au primit schimburi în dulciuri, ciocolată mică și pixuri.

Mushayavanhu a spus că noua monedă este lansată cu efect imediat, iar băncile trebuie să convertească soldurile curente în dolari din Zimbabwe în ZiG.

El s-a angajat să se asigure că cantitatea de monedă locală aflată în circulație este susținută de contravaloare în minerale prețioase - în principal aur - sau valută, pentru a preveni pierderea de valoare a monedei la fel ca celelalte monede.

Promisiunea noului guvernator

Noul guvernator al băncii centrale a promis acum că supratipărirea nu va mai fi permisă. Reacția publicului de vineri la ultima dezvăluire a monedei a fost redusă. „Acum ajungem în același loc în care am început – unde se oferă pieței asigurări că guvernul va trăi în limitele posibilităților sale”, a declarat economistul Godfrey Kanyenze pentru BBC. „Cultura politică nu s-a schimbat – punctul critic este disciplina din partea autorităților”.

Anunțul noii monede vine în timp ce țara se confruntă cu efectele unei secete grave, care a distrus jumătate din recolta de hrană de bază a țării, purumbul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.