Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Campionii donațiilor pentru partidele politice: cât mai costă, neoficial, o funcție importantă

baroni locali bani

Autoritatea Electorală Permanentă a publicat donațiile primite de marile partide la alegerile europarlamentare. La PSD, Rovana Plumb a fost campioană cu 170.000 de euro. Rovana Plumb a fost cap de listă al PSD la alegerile europarlamentare și ulterior a fost propusă comisar european din partea României.

Citește și: SURSE - Complot la șpriț în PSD? Viorica Dăncilă a RĂBUFNIT în CEX-ul de la Mamaia

După Rovana Plumb, cea mai mare sumă de bani a fost donată de Crina Chilat, o social-democrată din Maramureș, membru PSD din 2012. Ea a adus partidului aproape 144.000 de euro, dar nu a primit un loc la Bruxeless. Pe lista sponsorilor se mai regăsesc Claudiu Manda, Natalia Intotero și Dan Nica, informează Realitatea.

Conform listelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, PSD a avut 21 de sponsori, care au donat partidului, în total, aproape 740.000 de euro, scrie G4media.

La PNL, campionul donațiilor a fost Marius Dănuț Minea, un tânăr de 30 ani, consilier județean din Iași. El a dat partidului 242.000 de euro și a primit la schimb un loc neeligibil la europarlamentare. Apoi în ordinea sponsorizărilor, s-au aflat o tânără liberală, Ana Maria Dimitriu, Adrian Tabarac, șeful PNL Brăila, Daniel Buda şi Vasile Blaga.

Pentru PNL au donat 23 de politicieni care au strâns, împreună, aproximativ 1,5 milioane de euro.

La PRO România, cele mai mari sume au fost donate de trei membri mai puțin cunoscuți. Aceştia au împrumutat în jur de 300.000 de euro fiecare pentru a-i dona partidului: Anamaria Luca de la filiala Cluj, Geanina Pușcașu, apropiată de Victor Ponta și Cosmin Cristian, unul dintre cei 19 vicepreședinți ai PRO România. Mai puțin darnici au fost numele grele din partid. Corina Crețu şi Augustin Jianu, fost ministru în Guvernul Grindeanu.

PRO România a strâns, de la 15 politicieni, aproape 1,47 milioane de euro.

Pentru ALDE cele mai mari sume au fost donate de Andrei Gerea 280.000 de euro, Varujan Vosganian 178.000 de euro, Tudor Ionescu aproape 159.000 de euro.

Contribuțiile totale pentru partidul lui Tăriceanu au ajuns la 1,2 milioane de euro.

În schimb, sumele donate către USR sunt mult mai modeste. Cea mai mare parte din sumă a fost suportată de Vlad Marius Botoș de la Arad, care a contribuit cu aproape 16.700 de euro, din donații și venituri proprii. Alţi sponsori au fost Cristina Ionela Iurișniți, deputat de Bistrița-Năsăud şi Cristian Ghinea.

Donațiile totale pentru USR au ajuns la 44.000 de euro.

Situația este complet diferită la PLUS, acolo unde 466 de membri au donat între 2 euro și 100 de euro, cu câteva excepții.

În total, PLUS a strâns din donațiile lor puțin peste 15.000 de euro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.