DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

'Campionul despăgubirilor' de la ANRP se dădea bolnav pentru a primi bani cu prioritate

anrp

Horia Simu a prezentat adeverinţe medicale din care reieşea că suferă de hipertensiune arterială şi aritmie extra-sistolică pentru ca dosarul său să fie tratat cu prioritate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP), deşi afecţiunile respective nu justificau o situaţie excepţională, conform unor documente din dosarul omului de afaceri reţinut de procurorii DNA.

O primă cerere de urgentare a soluţionării dosarului a fost trimisă de Horia Simu la ANRP pe 21 septembrie 2007, cu motivarea că o tergiversare îi creează "o puternică stare de stres ce este de natură a-i afecta grav sănătatea". La cerere a fost anexată o adeverinţă medicală, obţinută cu o jumătate de an mai devreme, în care se menţionează că suferă de hipertensiune arterială şi i se recomandă o săptămână de repaos de la data emiterii.

Vezi şi: DNA: Ingrid Zaarour, la 25 de ani, propusă la şefia ANRP de Vlad Moisescu, prieten cu Horia Simu

Ulterior, la începutul anului 2008, ANRP i-a comunicat solicitantului că este necesar să transmită documente care să probeze faptul că se află într-o situaţie excepţională, deoarece s-a constatat, după analizarea cererii iniţiale, că actele transmise sunt insuficiente. După câteva zile, Horia Simu a depus o nouă adeverinţă medicală, în care se preciza că suferă de hipertensiune arterială esenţială şi aritmie extra-sistolică. 

Conform documentelor de la dosar, citate de Agerpres, afecţiunile menţionate în adeverinţa medicală nu justificau o situaţie excepţională, aşa cum era ea definită de o decizie din anul 2006 a Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor cu privire la ordinea de soluţionare a dosarelor.

Vezi şi: OFICIAL - DNA dă lovitura în dosarul lui Horia Simu. Alţi 'grei' urmăriţi penal

Cu toate acestea, la 31 ianuarie 2008, comisia a aprobat cererea privind tratarea cu prioritate a dosarului de despăgubire, iar după mai puţin de o lună a hotărât acordarea către Simu, cesionar al drepturilor litigioase, a unor despăgubiri necuvenite, rezultate dintr-o supraevaluare a unui teren, în cuantum de 55.144.265 de euro.


Procurorii DNA l-au reţinut pe omul de afaceri Horia Simu, care a fost prezentat vineri la Curtea de Apel Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. El este acuzat de complicitate la abuz în serviciu. 

În dosar, procurorii au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de fostul deputat Theodor Nicolescu, Ingrid Zaarour, Remus Iuoraş şi Mihaela Nicolescu (fostă Bărbulescu), vicepreşedinte, preşedinte, respectiv membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor la data faptei, pentru abuz în serviciu, precum şi faţă de Alexandru Hanu, expert evaluator, pentru complicitate.

Vezi şi: Campionul retrocedărilor, reţinut de DNA

Potrivit unui comunicat al DNA, în 28 februarie 2008, inculpaţii Zaarour, Nicolescu, Iuoraş, Nicolescu (fostă Bărbulescu) şi alte persoane, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie şi a Standardelor Internaţionale de Evaluare, au aprobat un raport de evaluare, întocmit de expertul Hanu, corespunzător dosarului de despăgubire nr. 38386/CC/2007. 

"În cuprinsul raportului (...), valoarea totală la care a fost evaluat imobilul supus despăgubirii (teren în suprafaţă de 97.509 metri pătraţi situat în Bucureşti, în zona cartierului Militari), s-a ridicat, conform expertului evaluator, la suma de 128.276.015 euro (1315, 53 euro/ mp) echivalentul a 466.770.763 lei, prin supraevaluarea acestuia cu 55.144.265 euro, echivalentul a 200.658.951 lei, prejudiciind bugetul de stat cu această sumă, şi facilitând obţinerea unor foloase patrimoniale necuvenite de către Horia Simu, în acelaşi cuantum. De precizat este faptul că inculpatul Simu a sprijinit şi înlesnit nerespectarea prevederilor legale de către preşedintele, vicepreşedintele şi membrii Comisiei, prin depunerea la dosarul de despăgubire a mai multor documente prin care s-au justificat necorespunzător realităţii o stare de sănătate precară şi o identificare greşită a terenului în scopul acreditării ideii de 'imposibilitate de restituire în natură' şi de 'urgenţă' în soluţionarea dosarului", susţin procurorii. 

DNA menţionează că acest lucru a asigurat un cadru aparent legal procedurii de despăgubire şi împreună cu acceptul său dat supraevaluării făcute de Alexandru Hanu, au creat membrilor Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor premisele necesare aprobării raportului de evaluare, întocmit în condiţii nelegale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.