Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada ajută poporul venezuelean cu 35 de milioane de euro: 'Poporul îşi decide propriul viitor'

National Post
Justin Trudeau

Premierul canadian Justin Trudeau sprijină Venezuela nu doar verbal, ci și financiar. Pe lângă faptul că este de acord cu organizarea unor alegeri libere și corecte, el a anunțat recent un ajutor de aproximativ 35 de milioane de euro pentru poporul din Venezuela, informază Agerpres. Anunțul a fost făcut în deschiderea unei reuniuni de la Ottawa a ţărilor din Grupul de la Lima, potrivit France Presse.

Citește și: Exporturile de carne din Polonia, în scădere după scandalul animalelor bolnave tranșate și vândute spre consum. Carnea, importată și în România

'Astăzi, Canada plusează şi anunţă (un ajutor) de 53 de milioane de dolari pentru a răspunde la nevoile cele mai urgente ale venezuelenilor pe teren, în special ace celor aproape trei milioane de refugiaţi', a declarat Trudeau într-un discurs în deschiderea dezbaterilor Grupului de la Lima, care reuneşte 13 ţări latinoamericane plus Canada, căruia i se asociază Statele Unite şi Uniunea Europeană.

'Majoritatea acestor fonduri va fi alocată unor parteneri de încredere şi ţărilor vecine pentru a le ajuta să sprijine Venezuela şi pe venezueleni', a adăugat premierul canadian. 'Astăzi, Grupul de la Lima trimite un mesaj de susţinere clară poporului venezuelean, în timp ce el îşi decide propriul viitor', a adăugat Justin Trudeau.

Secretarul de stat american Mike Pompeo, precum şi adjuncta şefei diplomaţiei europene, Helga Schmid, participă prin videoconferinţă la dezbaterile de la Ottawa.

Madrid, Londra, Paris, Berlin şi numeroase alte capitale europene l-au recunoscut luni pe opozantul Juan Guaido drept preşedinte interimar al Venezuelei după refuzul lui Nicolas Maduro de a convoca alegeri prezidenţiale anticipate în pofida ultimatumului european.

Citește și: Raport Agenţia Europeană de Mediu: 'Cu cât eşti mai sărac în Europa, cu atât sunt mai mari riscurile să trăieşti într-o zonă cu o proastă calitate a aerului'

Cele mai multe ţări membre în Grupul de la Lima, cu excepţia Mexicului, l-au recunoscut deja pe Guaido săptămâna trecută.

Creat în 2017, Grupul de la Lima reuneşte Argentina, Brazilia, Canada, Chile, Columbia, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Mexic, Panama, Paraguay, Peru, Guyana şi (statul insular) Santa Lucia.

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau, care s-a implicat personal în rezolvarea crizei venezuelene, i-a telefonat duminică lui Juan Guaido. În finalul discuţiei, cei doi interlocutori au îndemnat la organizarea unor alegeri prezidenţiale 'libere şi corecte' în Venezuela şi au reiterat 'nelegitimitatea' lui Nicolas Maduro.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.