Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada face un 'superbirou' de control al serviciilor de securitate

canada

Guvernul canadian a anunţat înfiinţarea unui 'superbirou' de supraveghere a serviciilor de securitate şi de informaţii, precum şi a practicilor poliţiei, în scopul evitării abuzurilor şi derapajelor, transmite AFP, potrivit agerpres.

Măsura face parte dintre amendamentele pe care guvernul vrea să le aducă legii antiteroriste adoptate sub executivul precedent la mijlocul lui 2015.

Modificările vizează creşterea 'responsabilităţii' şi 'transparenţei' agenţiilor de securitate şi de informaţii prin crearea unui organism unic de supraveghere a activităţilor lor, în locul diferitelor comitete existente în prezent.

Citeşte şi: Toţi congresmanii americani ar putea purta arme oriunde în ţară

Biroul va asigura că aceste servicii se conformează legii şi că acţiunile lor sunt 'rezonabile' şi 'necesare', subliniază guvernul.

'Canadienii au semnalat cu claritate importanţa întăririi securităţii naţionale, în funcţie de evoluţia ameninţării, însă nu în detrimentul drepturilor şi libertăţilor noastre', a explicat ministrul justiţiei, Jody Wilson-Raybould.

'Legea antiteroristă din 2015 nu asigura acest echilibru', a explicat ea, într-o conferinţă de presă.

Precedentul guvern conservator întărise considerabil prerogativele serviciilor de securitate în urma a două atacuri comise de tineri radicalizaţi cu idei jihadiste în octombrie 2014, atacuri în care au fost ucişi doi militari.

Premierul actual Justin Trudeau a promis în campania electorală că va amenda această lege, considerând că oferă puteri excesive serviciilor de securitate şi aduce atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale.

Citeşte şi: Polemică aprinsă în Austria. Ministrul de externe vrea să ÎNCHIDĂ grădiniţele de musulmani

Guvernul Trudeau a creat ulterior în parlament un comitet de supraveghere a activităţilor de securitate naţională şi a abrogat legea privind retragerea cetăţeniei canadiene persoanelor cu dublă cetăţenie vinovate de terorism, de trădare sau de spionaj în favoarea unei puteri străine.

Organizaţii ale societăţii civile au primit favorabil crearea biroului de supraveghere, care va fi independent, dar ai cărui membri vor fi numiţi la recomandarea premierului.

Conform proiectului guvernului, acţiunile legate de 'apărarea unei cauze', de pildă mediul, sau gesturile de disidenţă sau de expresie artistică nu vor mai fi considerate ca o ameninţare potenţială la adresa securităţii naţionale.

Anumite organizaţii, printre care Open Media, consideră însă că proiectul de lege propune doar 'jumătăţi de măsuri' care nu vor proteja suficient viaţa privată.

Proiectul de lege mai propune clarificarea definiţiei 'propagandei teroriste' pentru a-i restrângere sfera.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.