Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada se pregăteşte să introducă în Constituţie un articol legat de mediul înconjurător

Omul de ştiinţă David Suzuki, un militant proeminent al mişcării ecologiste canadiene, a lansat miercuri o campanie pentru înscrierea dreptului la un mediu sănătos în constituţie, făcând apel la fiecare cetăţean să devină un "războinic ecologist" pentru a salva planeta, relatează AFP.

Geneticianul susţine că protejând acest drept în textele constituţionale, precum "Carta drepturilor şi libertăţile" din Canada, fiecare ţară ar fi la adăpost de convulsiile legate de alternanţa politică.

"După toate lungile bătălii pe care le-am purtat, este clar că trebuie să schimbăm modul de a percepe lumea", a declarat Suzuki pentru AFP, care şi-a sărbătorit în luna martie cea de 80-a aniversare.

"Se credea că am terminat cu mai multe lupte, în urmă cu 30-35 de ani: împotriva construcţiei de baraje, împotriva forajelor petroliere în locuri inadecvate, împotriva navigaţiei marilor petroliere de-a lungul coastelor Columbiei Britanice (cea mai vestică provincie canadiană - n. r.). Dar acum, trebuie purtate din nou aceste bătălii. Nu se poate continua aşa!", a adăugat el.

Citeşte şi: O britanică a fost arestată după ce fusese VIOLATĂ în Dubai. Motivul este TERIFIANT - FOTO

Nevoia de a proteja constituţional dreptul la "un mediu sănătos, un aer curat" a fost ilustrată săptămâna trecută de "schimbarea monumentală, seismul din SUA reprezentat de alegerea lui Donald Trump care ar putea duce la anularea a decenii de legislaţie", a apreciat Suzuki, a cărui fundaţie cu acelaşi nume este puternică în Canada.

"Avem nevoie de ceva care merge mai mult în profunzime decât fluctuaţiile politice, trebuie ca acest drept să fie înscris în constituţie", a subliniat omul de ştiinţă.

Dezbaterile constituţionale sunt un subiect tabu în Canada, unde textul fundamental final, prin care fosta putere colonială Marea Britanie renunţă oficial la orice responsabilitate în guvernarea ţării, a fost ratificat în 1982 de toate provinciile, cu excepţia provinciei Quebec, condusă atunci de naţionalişti. De atunci, constituţia nu a mai fost niciodată amendată, deşi subiectul este unul arzător, notează AFP, potrivit agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.