Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Canada va prelua 5.000 dintre refugiaţii care au fost evacuaţi de SUA din Afganistan

vaticannews.va
afganii fug de talibani

Canada a anunţat marţi că va prelua şi reloca 5.000 dintre refugiaţii care au fost evacuaţi de Statele Unite din Afganistan, transmite Reuters.

'Ştim că mai sunt multe de făcut în ce priveşte finalizarea operaţiunilor aliate de evacuare', a declarat ministrul imigraţiei, Marco Mendicino. 'Înlăturăm toate obstacolele pentru a ajuta cât de mulţi afgani posibil care vor să facă din Canada căminul lor', a adăugat el.

Canada a evacuat de la Kabul în jur de 3.700 de afgani care au lucrat în trecut cu forţele sale armate. Canada şi-a retras ultimii soldaţi din Afganistan în urmă cu şapte ani, scrie Agerpres.ro.

Citește și:  Sinteză AFP: Cel mai lung război al Americii s-a încheiat în mijlocul nopţii afgane

Cei 5.000 de refugiaţi evacuaţi de SUA vor fi relocaţi în cadrul unui plan anunţat anterior de Canada de a primi peste 20.000 de afgani vulnerabili - printre care lideri femei, militanţi pentru drepturile omului şi jurnalişti - spre a-i proteja de represaliile talibanilor.

Guvernul de la Ottawa şi-a exprimat speranţa că va continua să ajute afgani care vor să se relocheze, în măsura în care talibanii le permit să plece din ţară.

Citește și: După retragerea trupelor militare din Afganistan, Ambasada SUA la Kabul şi-a suspendat activitatea

'Afganilor cu documente de călătorie spre alte ţări trebuie să li se permită să se plece liber şi în siguranţă din ţară fără ingerinţe', a declarat ministrul de externe canadian Marc Garneau. 'Canada şi aliaţii săi sunt fermi asupra acestui subiect şi suntem uniţi', a întărit el.

Potrivit Reuters, focuri de armă de celebrare au răsunat marţi la Kabul după ce talibanii au prelat controlul aeroportului în urma retragerii ultimilor militari americani, ce a marcat finalul unui război întins pe două decenii care a lăsat mişcarea islamistă mai puternică decât era în anul 2001.

Citește și: Imaginea ANULUI - Talibanii sărbătoresc cu focuri de armă plecarea americanilor din Afganistan (VIDEO) .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.