Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când diplomații tac, armele vorbesc - Rusia ar fi evacuat o parte din personalul ambasadei de la Kiev

rferl.org
razboi conflict ucraina

Rusia a evacuat în ultimele zile o parte din personalul ambasadei din Ucraina, un posibil indiciu despre următoarea mișcare a lui Putin, scrie New York Times, potrivit Mediafax.

Evacuarea lentă ar putea fi parțial o acțiune de propagandă, parțial pregătirea pentru un conflict sau parțial o farsă, spun oficialii ucraineni și americani. Ar putea fi toate trei, comentează publicația.

La 5 ianuarie, 18 persoane - majoritatea copii și soții ale diplomaților ruși - s-au urcat în autobuze și au pornit spre Moscova, într-un drum de 15 ore spre casă, potrivit unui înalt oficial ucrainean din domeniul securității.

Alte aproximativ 30 de persoane au urmat în următoarele câteva zile, de la Kiev și de la un consulat din Liov, în vestul Ucrainei. Diplomaților de la alte două consulate rusești li s-a spus să se pregătească să părăsească Ucraina, a declarat oficialul de securitate, vorbind sub protecția anonimatului.

Trafic intens de trenuri militare pe ruta trans-siberiană - Putin pare că pregătește cea mai amplă campanie militară de la Al Doilea Război Mondial

Modul de interpretare a evacuării a devenit parte din misterul aflării următoarei acțiuni a președintelui Rusiei, Vladimir Putin.

Plecările au devenit parte dintr-un puzzle a ceea ce se va întâmpla în continuare, o componentă mai amenințătoare, pe lângă atacurile cibernetice asupra ministerelor ucrainene de săptămâna trecută și rapoartele Microsoft și ale guvernului american potrivit cărora programe malware mult mai distructive au fost plasate în rețelele ucrainene, dar nu au fost activate.

Convoaie uriașe de trenuri încărcate cu tancuri, rachete și trupe continuă să înainteze spre vest prin Rusia, aparent îndreptându-se spre granița ucraineană. Aleksandr G. Lukașenko, liderul Belarusului, a anunțat luni că forțele și echipamentele rusești au început să sosească în țara sa pentru un exercițiu militar comun care va avea loc în două locuri: la granița vestică a Belarusului, în apropierea Poloniei și Lituaniei, două țări NATO, și de-a lungul graniței ucrainene, care ar putea fi o altă cale pentru invazie.

Informația este negată de Moscova, potrivit Interfax.

Ambasada Rusiei la Kiev funcționează ca de obicei, a anunțat, marți, Ministerul de Externe al Rusiei. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că astfel de declarații ale Statelor Unite sunt dezinformare. Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a declarat că astfel de declarații ale Statelor Unite sunt dezinformare .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.