Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când este recomandată investigația PET-CT?

Radu Pop
pet-ct sanador

Imagistica nucleară, de tip PET-CT sau SPECT-CT, oferă informații medicale care nu pot fi obținute prin alte tipuri de investigații, fiind deosebit de utilă în bolile oncologice pentru precizarea diagnosticului și stabilirea unui plan corect de tratament, dar și pentru monitorizarea evoluției pe termen lung.

Investigația PET-CT este un examen imagistic hibrid, care combină tehnici de medicină nucleară și radiologie, prin care se realizează scanarea corpului atât din punct de vedere metabolic (PET), cât și din punct de vedere structural (CT). Cu ajutorul acestui examen, se pot identifica rapid țesuturile tumorale și se obțin date valoroase privind localizarea acestora și prezența unor eventuale metastaze.

Sunt numeroase tipuri de cancer în care se indică efectuarea investigației PET-CT. Între cele mai frecvent întâlnite, sunt cancerul pulmonar, cancerul de sân, cancerul colorectal, cancerele din sfera ginecologică, cancerul esofagian, cancerul de pancreas.

Cum se realizează investigația PET-CT? Se utilizează niște substanțe similare glucozei, legate de radiotrasori specifici, care sunt apoi injectate intravenos. Substanțele se acumulează în țesuturile cu metabolism crescut, furnizând astfel date privind funcționarea organelor sau a țesuturilor respective. Celulele tumorale sunt active metabolic și utilizează, în general, o cantitate crescută de glucoză față de cele sănătoase. Apoi, se realizează scanarea zonei sau a zonelor vizate și rezultatul metabolic și structural este interpretat de medicul nuclearist.

Substanța folosită pentru această investigație își înjumătățește radioactivitatea la fiecare 120 de minute, astfel că pacientul nu va suferi efecte nedorite asupra sănătății și nici nu va fi un pericol pentru cei din jurul său. Investigația este însă contraindicată la femeile însărcinate sau care alăptează.

PET-CT se realizează la indicația medicului curant, pentru diagnosticul diferențial al unor tumori, pentru stadializare și pentru identificarea unor eventuale metastaze. Investigația este una deosebit de precisă și net superioară altor investigații imagistice. Ea poate fi realizată și în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate, gratuit, fără niciun cost suplimentar pentru pacient.

Pentru PET-CT, Centrul Oncologic SANADOR, cel mai mare centru din sistemul medical privat românesc specializat în diagnosticarea și tratarea cancerului, din punctul de vedere al complexității serviciilor oferite, este dotat cu echipamentul de ultimă generație Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.