Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când medicina atinge cote imposibile - Cazul unui pacient cu tumoră craniană

Valentin Munteanu, medic primar Neurochirurgie în cadrul Spitalului Clinic Sanador, își face meseria deseori la cote imposibile. Pentru asta e nevoie de mâini de robot, curaj, fler și multă știință de carte. Imagistica alăturată ne arată un bolnav de 60 de ani aflat la limita dintre viață și moarte.

Observăm un carcinom neuroendocrin crescut masiv într-o zonă ultra-sensibilă, plecat de undeva din spatele nasului, inserat în cutia craniană comprimând serios creierul. Tumora, infiltrativă, cu origini etmoidale, invadase inclusiv sinusul frontal stâng și duramater - primul strat al meningelui, membrana care acoperă parenchimul cerebral. Ea fusese descoperită la un control ORL cu pacientul reclamând dureri de cap, pierderea mirosului, amețeli.

content-image

Proliferarea malignă a distrus etajul anterior al bazei craniului lăsând practic o comunicare deschisă între creier și nas! A fost eliminată printr-un abord fronto-sinusal, cu multă migală, din cauza caracterului infiltrativ care a dus și la formarea de puroi în sinus. Apoi a trebuit refacut totul prin plastie osteo-fibroasă cu țesut recoltat de la bolnav. Șase ore de migală și precizie utilizând CUSA (Cavitron Ultrasonic Surgical Aspirator) și, evident, faimosul microscop Zeiss Kinevo.

Pacientul vine anual la RMN si este văzut de un medic ORL, pentru urmărirea endoscopică a sinusurilor. Operația a fost atât de bine executată încât, după șase ani, bolnavul se simte ca nou și nu a apărut nicio urmă de recidivă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.