Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când ∏ decide președintele - OPINIE

Dacă nu știi ce înseamnă nici azi, ori nu ai făcut matematică sau greacă la viața ta, ori nu te interesează politica.

Pe cei de mai sus, îi ajut eu. Se citește PI și este semnul pe care, cel puțin de ieri, pare să îl cunoască aproape tot românul. Până ieri, PI era în anonimat. Totul s-a schimbat datorită Vioricăi Dăncilă, candidata PSD la prezidențiale.

Ziua de marți a consemnat mai multe recorduri, dar și premiere în politica românească. Am fost martorii unei conferințe de presă și ai unei șezători numită ”dezbatere”.

În prima, Viorica Dăncilă a stabilit un mai multe recorduri: este primul politician din România care a vorbit, fără pauze, două ore și 25 de minute și a răspuns la peste 250 de întrebări adresate de aproape 50 de jurnaliști.

În cea de-a doua, președintele Klaus Iohannis și-a chemat 8 jurnaliști și un cadru didactic de la SNSPA (titulaturile date de președinte pentru ”oamenii săi” fiind de jurnaliști, analiști, formatori de opinie, politologi) și au încercat să dezbată problemele României. Au vorbit ”laif” (cum pronunță Iohannis cuvântul englez ”live”) aproape două ore și 35 de minute, dar au luat și pauze. Una ca la meciurile pe caniculă, de rehidratare, altele pentru că o televiziune intra în publicitate. Pentru prima dată în istorie (cel puțin în cea românească, dar posibil să fie și mondială) candidatul la funcția supremă în stat, coincidența face să fie și președintele în funcție, a fost, pe rând, organizator, moderator, dar și omul care decide când vorbește un jurnalist și când se iau pauzele pentru revenirea în ”laif”.

După ziua de marți, în care nu ne-am lămurit pentru cine au fost 3 ceasuri rele sau bune, dar asta vom vedea abia duminică seara, românii pasionați de politică au aflat de ∏. Unii îl cunoșteau, cel puțin cei din tabăra opusă PSD, după cum aveam să constat, alții au aflat abia acum de ”existența” lui. Cum s-a ajuns aici? Viorica Dăncilă a fost întrebată de o jurnalistă de la Realitatea Plus (cea care a lucrat la TVR și a plecat după un conflict cu conducerea pe tema întrebărilor pe care i le punea lui Liviu Dragnea) care este aria cercului. O întrebare ușoară, cu siguranță, pentru mulți, una de necunoscut pentru, probabil, la fel de mulți, una stupidă pentru alții. Premierul a răspuns, greșit, ca fiind ”raza la pătrat”. ”Greșit”, a venit verdictul jurnalistei. ”Este ∏ ori raza la pătrat”, a adăugat aceasta. Apoi, peste câteva zeci de minute, unul dintre ”oamenii președintelui” i-a adresat lui Iohannis (profesor de fizică) aceeași întrebare. Președintele nu a răspuns, doar a zâmbit. ∏ nu a avut parte să fie făcut vedetă și de la Palatul Cotroceni.

După cele două evenimente politice, rețelele de socializare s-au încins și, din aproape 5 ore de discuții politice, a răzbătut o singură concluzie: nu se poate să nu știi care este aria cercului, dacă vrei să ajungi președintele României. Pare-se că este condiția eliminatorie pentru cei care vor merge, pe 24 noiembrie, la urne. Se vor gândi la ∏ și vor pune ștampila. A dispărut și frumoasa întrebare care l-a blocat pe președinte și adresată de un student din sală: „Aş dori să vă întreb de ce nu aţi ales să invitaţi şi nişte jurnalişti care să vă pună nişte întrebări incomode?”.

În ziua în care studenții s-au făcut de râs, prin non-combatul de la șezătoare, ∏ pare să fi decis președintele României! Surprinde pe cineva? Dacă da, ești român, dacă nu, ghinion...

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.