Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când se recomandă protezarea genunchiului?

dr. liviu ojoga

Protezarea genunchiului sau artroplastia de genunchi este una dintre cele mai frecvente intervenții chirurgicale care se recomandă, de cele mai multe ori, în cazul diagnosticului de gonartroză. Dar sunt și alte afecțiuni în care aceasta poate fi necesară: artrita psoriazică, artrita reumatoidă, tumori etc.

Prin intermediul acestei intervenții sunt înlocuite suprafețele degenerate de la nivelul femurului sau al tibiei cu o proteză parțială sau totală.

Înainte de a se recurge la intervenția chirurgicală, se încearcă ameliorarea simptomelor prin intermediul tehnicilor non-chirurgicale:

-        Controlul greutății;

-        Fizioterapie și kinetoterapie;

-        Glucozaminoglicani;

-        Infiltrații intraarticulare cu plasmă îmbogățită cu trombocite (PRP) sau acid hialuronic.

Dacă aceste proceduri nu se dovedesc a fi eficiente, se recomandă artroplastia de genunchi.

Datorită tehnologiilor moderne, a implanturilor de ultimă generație și a mijloacelor avansate de prevenție a complicațiilor, rata de reușită este mai mare de 90%. Principalele beneficii ale intervenției sunt recuperarea mobilității și ameliorarea durerilor.

Ca în cazul oricărei intervenții chirurgicale majore, există riscul să apară complicații. Una dintre cele mai frecvente este tromboza venoasă profundă, complicație ce se întâlnește în aproximativ 15% din cazuri. O altă complicație gravă este infecția, dar aceasta apare la mai puțin de 1% din cazuri.

Un pacient se consideră recuperat total la 6–12 luni de la intervenție, dar, în general, la 6 săptămâni de la intervenție se poate întoarce la serviciu, poate conduce și poate călători.

Intră în acest articol semnat de Dr. Liviu Ojoga, medic primar Ortopedie și Traumatologie cu competență în chirurgia artroscopică, șeful Secției Ortopedie-Traumatologie din Spitalul Clinic Sanador, pentru a vedea care sunt pregătirile preoperatorii pe care trebuie să le faci și cum decurge intervenția.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.