Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când și în ce condiții va folosi Ucraina bombele cu dispersie primite de la americani

REUTERS/Clodagh Kilcoyne/File Photo
bombe cu dispersie

Ucraina a primit bombe cu dispersie de la Statele Unite, muniții interzise în peste 100 de țări, dar s-a angajat să le folosească doar pentru a disloca concentrări de soldați inamici, anunță Reuters.

Valeryi Shershen, un purtător de cuvânt al districtului militar Tavria, sau districtul de sud, a confirmat joi un anunț al comandantului său că armele au sosit la o săptămână după ce Statele Unite au declarat că le vor trimite ca parte a unui pachet de securitate de 800 de milioane de dolari. Pentagonul a anunțat, de asemenea, sosirea lor.

Moscova a denunțat trimiterea lor. Ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a avertizat joi că Rusia ar putea recurge la desfășurarea unor arme similare dacă se va confrunta cu utilizarea lor.

Oficialii ucraineni spun că desfășurarea lor este justificată din cauza exploatării de către Rusia a unor vaste suprafețe de teren pe care le-a confiscat.

"Acest lucru va demotiva și mai mult forțele de ocupație rusești și va schimba în mod fundamental lucrurile în favoarea forțelor armate ucrainene", a declarat Shershen pentru Radio Liberty, finanțat de SUA.

Munițiile, a spus el, vor fi folosite strict în cadrul legal, "doar pentru deocuparea teritoriilor noastre". Ele nu vor fi folosite pe teritoriul rusesc... Vor fi folosite doar în zonele în care sunt concentrate forțele militare rusești pentru a sparge apărarea inamicului".

Cum funcționează munițiile cu dispersie

Munițiile cu dispersie eliberează în mod obișnuit un număr mare de bombe mai mici care pot ucide fără discriminare pe o suprafață mare. Cele care nu reușesc să explodeze reprezintă un pericol timp de zeci de ani.Fiecare parte a acuzat-o pe cealaltă de utilizarea bombelor cu dispersie în conflictul lansat de invazia Rusiei în februarie 2022.

Human Rights Watch afirmă că atât Moscova, cât și Kievul au folosit muniții cu dispersie. Rusia, Ucraina și SUA nu au semnat Convenția privind munițiile cu dispersie, care interzice producerea, stocarea, utilizarea și transferul acestor arme.Decizia de a trimite munițiile în Ucraina a fost contestată de Spania și Canada, în timp ce Marea Britanie a declarat că face parte dintr-o convenție care descurajează utilizarea acestor arme.

Unii parlamentari democrați americani și-au exprimat, de asemenea, îngrijorarea.Analistul militar ucrainean Oleskander Musiyenko a declarat că a presupus că armele vor fi folosite în sud, deoarece comandantul acelei zone a anunțat sosirea lor."Putem spune că este în sud, unde este planificat să se străpungă și să se distrugă fortificațiile liniei de apărare a inamicului", a declarat Musiyenko pentru televiziunea ucraineană. "Cred că munițiile cu dispersie vor extinde capacitățile trupelor noastre".

 

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.