Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când va tranșa CCR subiectul conducerilor interimare de la TVR și Radio

ccr curtea constitutionala

Curtea Constituţională va lua în discuţie, într-o şedinţă programată pe 24 noiembrie, sesizarea PSD legată de proiectul de lege prin care este asigurată continuitatea conducerii interimare a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) şi a Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR), a transmis instituţia.

PSD a depus, joi, o sesizare de neconstituţionalitate privind proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.89/2021, care are ca obiect de reglementare asigurarea continuităţii conducerii interimare a celor două servicii publice de radio şi de televiziune, în cazul mandatelor stabilite prin hotărârea Birourilor permanente ale Senatului şi Camerei Deputaţilor.

Proiectul de lege a fost adoptat miercuri, de Senat şi prevede că „în cazul în care desemnarea conducerii SRR, respectiv a SRTV nu este realizată până la data la care mandatul directorului general interimar numit în condiţiile prevăzute la alin. (8) încetează ca urmare a ajungerii la termen în timpul vacanţei parlamentare, în lipsa convocării în acest scop a Parlamentului în sesiune extraordinară, mandatul directorului general interimar se prelungeşte de drept până la numirea Consiliului de administraţie în condiţiile legii”.

PSD arată în sesizare că, după demiterea şefilor celor două instituţii, SRTV şi SRR, Parlamentul ar fi trebuit să declanşeze procedura reglementată de art. 19 şi art.20 din lege privind numirea unui nou consiliu de administraţie. Plenul Camerelor reunite ale Parlamentului s-a întrunit în condiţii de cvorum legal şi a adoptat, cu majoritatea voturilor deputaţilor şi senatorilor prezenţi, Hotărârea nr.32/2021 prin care a numit un director general interimar al SRR, stabilind în art. 1 alin. (2) al hotărârii că durata interimatului nu poate să fie mai mare de 6 luni.

Social-democraţii arată în sesizarea către CCR că Parlamentul avea obligaţia ca în cel mai scurt timp să promoveze procedurile legale prevăzute în Legea nr. 41/1994 de numire a consiliilor de administraţie şi de numire a directorilor generali, după expirarea interimatelor.

În textul sesizării mai este indicat faptul că atât OUG nr. 89/2021 cât şi OUG nr. 106/2021 reglementează din punct de vedere normativ o situaţie existentă şi nu o reglementare generală astfel încât nereferindu-se la un caracter normativ general încalcă alin (5) al art. 5 din Constituţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.