Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când viața bate filmul: era cel mai bogat om din lume, dar a murit orb, paralizat și fără o ureche, pentru că familia a refuzat să-i plătească răscumpărare

afr.com
John Paul Getty

John Paul Getty al III-lea, unul dintre moștenitorii magnatului John Paul Getty, considerat murit orb, paralizat, fără o ureche, pentru că familia a refuzat să-i plătească răscumpărarea din lume, reprezintă un exemplu izbitor al zicalei "săracii oameni bogați". Destinul familiei Getty a fost presărat cu numeroase drame și conflicte care au dus la distrugerea sa iremediabilă. Povestea șocantă a lui John Paul Getty al III-lea, nepotul lui John Paul Getty, fondatorul unui adevărat imperiu în domeniul petrolului, este cea mai marcantă. A trăit timp de 30 de ani într-un scaun cu rotile, aproape orb, incapabil să vorbească, să se hrănească sau să se miste în orice fel. Suferind și marginalizat, Getty a murit, la vârsta de 54 de ani, în reședința sa din Buckinghamshire.

Dramele prin care a trecut de-a lungul vieții ar putea servi ca bază pentru un scenariu de film de la Hollywood. John Paul Getty al III-lea s-a născut într-o familie cu o avere fabuloasă, fiind nepotul magnatului John Paul Getty, care a obținut câștiguri semnificative din industria petrolului, dar care s-a dovedit mereu extrem de cumpătat în privința cheltuielilor. De-a lungul timpului, magnatul a fost cunoscut pentru zgârcenia sa, iar în unele cazuri, comportamentul său a fost pus sub semnul întrebării, deoarece bani și protejarea acestora deveniseră mai importante chiar decât viața membrilor familiei.

Răpirea

Un astfel de exemplu este felul în care Getty senior a reacționat atunci când nepotul său a fost răpit. John Paul Getty al III-lea avea doar 16 ani atunci, iar motivul răpirii era clar - conștienți de faptul că făcea parte dintr-o familie extrem de bogată, cei care l-au sechestrat pe tânăr s-au gândit că au pus mâna pe o mină de aur. Inițial, au cerut 17 milioane de lire sterline pentru eliberarea moștenitorului, însă bătrânul Getty nu s-a lăsat impresionat de amenințările răufăcătorilor și a refuzat să plătească această sumă.

Timp de cinci luni, adolescentul a fost prizonier la Roma, șocat de indiferența familiei și înspăimântat de actele de cruzime la care l-au supus presupușii răpitori, membri ai presupusei mafii italiene. Refuzul familiei de a plăti răscumpărarea l-a infuriat pe atât de tare pe tânărul John Paul Getty al III-lea încât răpitorii i-au tăiat urechea.

Eliberarea

Abia atunci familia tânărului s-a sensibilizat și a plătit pentru eliberarea lui. Au negociat intens, așa cum face orice om de afaceri iscusit, și au obținut o "reducere" de 15 milioane de lire sterline, plătind în final doar două milioane de lire. Nu a fost un act de bunăvoință, pentru că bunicul său a cerut să primească înapoi fiecare liră pe care a dat-o răpitorilor, iar cum tânărul nu dispunea de două milioane de lire, "împrumutul" a fost returnat în tranșe, cu o dobândă anuală de 4%.

Din momentul acela, viața lui John Paul Getty al III-lea a intrat într-o cursă nebună, în care a făcut tot ce a putut pentru a se răzbuna pe familia care i-a întors spatele și a ieși din depresia provocată de cele cinci luni de sechestru. Toate acestea l-au distrus și l-au transformat într-o epavă.

La vărsta de 18 ani, s-a căsătorit cu o femeie cu șase ani mai în vârstă. Împreună cu aceasta, a dus un stil de viață boem, fără un scop precis, în care drogurile, alcoolul și petrecerile sălbatice erau la ordinea zilei. Acest gest l-a infuriat pe tatăl și bunicul său, care l-au renegat. Abuzurile frecvente și-au spus cuvântul, și la doar 25 de ani, John Paul Getty al III-lea a avut parte de cea mai mare încercare a vieții sale - în urma unei supradoze de valium, metadona și alcool, a suferit un atac cerebral care l-a lăsat paralizat pe viață și aproape orb.

Familia nu s-a arătat mai îngăduitoare, nici după acest episod, iar tatăl său a refuzat să-i plătească tratamentul, argumentând că tânărul trebuie să suporte singur consecințele faptelor sale nesăbuite. De altfel, nici John Paul Getty al II-lea nu a fost străin de astfel de vicii. Era cunoscut pentru orgii și petrecerile la care participa alături de nume precum Rolling Stones, dar și pentru dependența sa de droguri și alcool, scrie dailymail.co.uk. Apropiații spun că a avut chiar perioade în care din meniul său zilnic nu lipsea o sticlă cu rom și un gram de heroină.

Era și el la fel de zgârcit ca tatăl său, seniorul Getty. La un moment dat, a instalat un telefon cu plată în interiorul casei, astfel încât orice musafir care voia să vorbească la telefon trebuia să-și plătească singur convorbirea.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.