Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Când vor avea loc alegerile parlamentare. Lovitură pentru PSD. Fisurile din logica lui Dragnea

electorat_stampila_de_vot_ziua_de_constanta_F

Guvernul se pregătește, în această  săptămână,  să emită  hotărârea  prin care  va  fi stabilită data  alegerilor parlamentare. Iar soluția care va  fi  pusă pe masă nu av  conveni în mod sigur liderilor PSD. În condițiile  în care mandatul actualului Parlament expiră în data de 19 decembrie, PSD și PNL continuă să se contreze cu privire la cea mai bună  zi pentru organizarea  scrutinului: 4 sau 11 decembrie.  Precedentele  din anii trecuți dovedesc însă că cele două  argumente  formulate  de  social-democrați - imposibilitatea   creării unui  Guvern decât în preajma  Anului Nou și  adoptarea cu întârziere a  unui buget pentru anul viitor - nu sunt decât simple isntrumente de presiune asupra actualului executiv și nu un scenariu real.

Vezi și: Cioloș declanșează cea mai 'nebună' operațiune a autorităților de până acum

Premierul Dacian Cioloș a anunțat  că în această săptămână va   veni cu o dată clară  pentru  alegerile  generale. Emiterea unei  hotărâri de guvern în acest sens   este cu atât mai presantă cu  cât proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru suplimentarea numărului secţiilor de votare pentru românii din străinătate conţine termene exprese care  trebuie  coroborate cu data alegerilor. Potritiv unro surse politice, miercuri, cel ami probabil, Executivul va veni cu propunerea  desfășurării acestui  scrutin pentru adta de 11  decembrie,  cealaltă dată  aflată în discuție, 4 decembrie, fiind considerată ca  favorizând un grad   ridicat de absenteism  la urne , în condițiile  în care este prea  apropiată de  1 Decembrie și de zilele  libere asociate  acestei sărbători naționale.

Conform  proiectului de ordonanță ce  prevede suplimentarea secțiilor de  vot  în străinătate, acest  lucru este posibil  la propunerea Ministerului Afacerilor Externe către Autoritatea Electorală Permanentă în termen de 15 zile de la anunţarea datei alegerilor", situație ce  face cu atât mai imperioasă tranșarea acestei chestiuni, mai susțin sursele citate.

În aceste  condiții, ultima zi de depunere a candidaturilor pentru circumscripțiile electorale din țară va fi 27 octombrie 2016, ceea ce înseamnă că partidele trebuie să se grăbească cu alcătuirea listelor, iar campania electorală va începe pe 11 noiembrie și se va încheia pe 10 decembrie 216, ora 7 dimineața.

Vezi și: CUTREMUR în MAI: Șeful 'Doi și-un sfert', urmărit penal de DNA

Pentru  social-democrați o astfel de dată nu are de ce să-i încânte.  Orice  prezență scăzută la vot este în favoarea lor, în condițiile în care este  cunoscut faptul că electoratul  acestui partid este  cel mai disciplinat  și  se prezintă în număr mai mare la urne decât cel al dreptei. În ultimele  săptămâni, liderii social-democrați au cântat, pe mai multe voci, pericolele la care se supune  statutul român dacă alegerile  generale nu vor  fi organizate pe 4 decembrie, ci  o săptămână mai târziu: de  la riscul unei prezențe scăzute la vot odată cu riscul de viscol, până la  pericolul  constituirii unui nou  Guvern  abia după Anul Nou și al adoptării unui buget pe 2017  abia în martie, cu efecte chipurile dezastruoase pentru  funcționarea  întregului aparat administrativ, în special în teritoriu.

Vezi și: INTERVIU - Rareș Bogdan a EXPLODAT: Un bou! Un dobitoc! Ipoteză neașteptată pentru alegeri

Nu au lipsit nici acuzațiile de  joc politic. "Eu i-am spus-o şi premierului, şi nu i-am spus-o nici cu supărare, nici cu nervi, dar părerea mea este că aici face jocul PNL. Este un joc prost, după părerea mea, pentru că PNL nu aşa câştigă sau pierde alegerile, în funcţie de dată, dar este foarte greu să nu te gândeşti în condiţiile în care am văzut declaraţii publice ale unor membri ai Guvernului tehnocrat, care au început să facă politică şi să spună că vor să candideze sau vor candida pe listele PNL", declara recent, liderul PSD, Liviu Dragnea.

Președintele Camerei Deputaților, Florin Iordache, i-a ținut isonul,  trimițând  săgeți și către  Cotroceni.  „Președintele are 20 de zile posibilitatea sã convoace noul Parlament. Gândiți-vã cã viitorul Parlament, dacă va fi convocat pe 20-21, până va fi validat ne apropiem de Crăciun. Apoi, urmează perioada de consultare a partidelor politice pentru constituirea noului Guvern, deci cu cât împingem alegerile mai târziu, cu atât există riscul să stăm de Anul Nou sau chiar dincolo de Anul Nou cu formarea noului Guvern", a susținut  Iordache.

Vezi și: Când vor avea loc alegerile parlamentare. Lovitură pentru PSD. Fisurile din logica lui Dragnea

Precedentele de  la alegerile trecute aruncă însă  opoziția PSD față de data de 11 decembrie în aer.  Termenul  de maximum 20 de zile în care șeful statului  poate  să convoce noul Parlament poate  fi redus. În condițiile în care  este  nevoie de doar o săptămână pentru  numărătoarea voturilor și soluționarea  contestațiilor  ca apoi să se anunțe rezultatele  finale,   președintele are posibilitatea  să  convoace noul Parlament  chiar  pe data de 20 decembrie, la o zi  după expirarea mandatului vechiului Legislativ.

Vezi și: Marian Munteanu lansează un scenariu TULBURĂTOR: mișcarea secretă a PSD

Așa a procedat, acum patru ani, fostul președinte  Traian Băsescu. Atunci  alegerile parlamentare  au  avut loc în data de  9 decembrie, cu două zile mai  devreme decât intenționează actualul guvern  să le  organizeze.  Noul  Parlament a fost  convocat fix în data de 19 decembrie, adică zece zile mai târziu. Mai mult, noul Guvern și-a  intrat rapid în atribuții. La data de 17 decembrie 2012, în urma victoriei USL la alegerile legislative, președintele Traian Băsescu l-a numit din nou pe Victor Ponta în funcția de premier. Parlamentul avea să adopte noul proiect de  buget pentru 2013, în data de 7 februarie a aceluiași an.

Citește și: În plin scandal anti-SUA, șeful PRU surprinde: Avem nevoie de SUA, dar Basarabia e România!

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.