Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidat la preşedinţie: Îi cer preşedintelui Băsescu să ne voteze

Szilágyi_Zsolt

Candidatul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT), Szilagyi Zsolt, la Preşedinţia României, a declarat vineri, la Târgu Mureş, la închiderea campaniei electorale, că îi cere preşedintelui statului, Traian Băsescu, să îi citească programul despre transilvanizarea României şi să îl voteze.

Szilagyi Zsolt a răspuns astfel declaraţiei preşedintelui Traian Băsescu, potrivit cărora niciodată România nu a fost în situaţia să aleagă dintr-o listă de candidaţi atât de slabi.

'Eu nu aş dori să-i calific pe ceilalţi candidaţi, dar această cale pe care am enunţat-o noi este una puternică şi cer susţinerea acesteia, pentru că ideea regionalismului poate îmbogăţi şi România. Nu ştiu dacă domnul preşedinte Băsescu a citit programul nostru, îi recomand ca în aceste zile să citească de pe site-ul nostru ideea şi transilvanizare a României şi, în mod sigur, îşi va schimba opinia şi sper să ne voteze', a arătat Szilagyi.

Candidatul PPMT a subliniat că ştie că Traian Băsescu are 'o favorită' în cursa prezidenţială, dar că el şi PPMT luptă cu forţa argumentului şi şi-a exprimat convingerea că forţa argumentului şi a raţiunii are efect în politică şi dă roade.

Szilagyi a susţinut că este prima ocazie în istoria României când ardelenii, românii, maghiarii şi toate naţiile care trăiesc aici, au posibilitatea să voteze şi pentru interesul regional şi că, în viziunea sa, un stat federal ar fi mult mai eficient. 'În mod conştient ne-am asumat responsabilitatea şi ideea transilvană fiindcă avem convingerea că România poate mai mult, Transilvania poate mai mult, o regiune bogată care este gata să se conducă pe sine, respectând principiile regionalismului şi federalismului modern european va fi de fapt bogăţia României şi a Europei. Nu numai maghiarii, dar şi transilvănenii privesc spre Europa. Un stat regionalizat, un stat federalizat român după chipul Austriei, Germaniei, Elveţiei sau Belgiei ar fi un stat mult mai eficient, ar fi un stat mult mai ieftin pentru cetăţeni', a afirmat candidatul PPMT.

Acesta a spus că în prezent actul de guvernare, procedura administrativă, în general structura puterii, 'este una centralizată şi, din păcate, coruptă'. Szilagyi Zsolt a precizat că doar la sfârşitul campaniei electorale va putea spune dacă mesajul său şi al PPMT a fost bine perceput.

'Ardelenii să aibă mai multă putere decizională, mai mulţi bani din taxele percepute aici, iar regiunile istorice - Moldova, Oltenia şi Muntenia - să aibă posibilitatea de a se autoguverna, deoarece dacă banii şi deciziile sunt mai aproape de oameni, statul devine mai flexibil, mai aproape de cetăţean, mai eficient, posibilitatea corupţiei scade fiindcă banul public rămâne mai aproape de nivelul unde este produs şi aşa mai departe. Este deci prima ocazie în istoria României în care cineva cere voturi ardelenilor pentru cauza noastră comună. Avem convingerea că Transilvania a fost, este şi poate fi şi în viitor spaţiul complementar al culturilor, limbilor, religiilor şi al naţiilor care sunt băştinaşe aici. Pentru asta trebuie să ne luptăm şi pentru asta cer votul ardelenilor, atât al maghiarilor şi secuilor, cât şi al românilor, să arătăm că forţa ideii transilvane şi puterea comunităţii ardelenilor poate servi ca un exemplu pentru toată ţara', a afirmat Szilagyi, conform Agerpres.

Candidatul PPMT a mai arătat că de şapte ori i-a solicitat candidatului UDMR, Kelemen Hunor, să aibă o dezbatere comună televizată şi că tot de atâtea ori a fost refuzat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.