Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidată la șefia Parchetului General, Gabriela Scutea ACUZĂ: 'Am văzut o lipsă de reacţie a Ministerului Public în dosarul Colectiv'

gabriela scutea

Gabriela Scutea, unul dintre cei opt candidaţi pentru funcția de procuror șef al Parchetului General, a spus, marți, în cadrul audierilor, că a observat o lipsă de reacție a Ministerului Public în cazul dosarelor Colectiv şi Ţăndărei, scrie Monitorul Justiției, anunță MEDIAFAX.

În cadrul audierii de marţi, Gabriela Scutea a fost întrebată de Lidia Barac, secretat de stat în Ministerul Justiţiei, cum ar reacţiona în relaţia cu mass-media dacă afirmaţia conform căreia două treimi dintre judecătorii ICCJ au fost investigaţi de DNA ar fi adevărată.

Citește și: Răsturnare uluitoare de situație în cazul Caracal! Unde ar fi Luiza Melencu (surse) .

„În primul rând, aş aştepta şi l-aş întreba pe procurorul şef al DNA dacă are de gând să reacţioneze. Pentru că el e cel ce are toate datele. Dacă nu intenţionază sau zice că se gândeşte trei zile, atunci a doua zi aş reacţiona şi voi spune: Plângerile persoanelor vătămate sunt înregistrate şi deschid dosar, noi nu putem cenzura” a spus cea care a candidat şi la şefia DNA, în timpul mandatului lui Tudorel Toader, transmite Monitorul Justiției.

De asemenea, procuroarea a ţinut să amintească despre lipsa reacţiei Ministerului Public în luna decembrie, când sentinţele din dosarele Colectiv şi Ţăndărei au ţinut capul de afiş al publicaţiilor.

„S-a discutat mult despre sentinţa din dosarul Coletiv, punându-se accent că aceasta vine după patru ani de la tragedie. Consideram important aici ca Ministerul Public să dea o reacţie, să indice amploarea actelor de cercetare implicate de acest dosar, pentru că a fost vorba de expertize de zeci de persoane vătămate sau urmaşii celor decedaţi ce au trebuit audiaţi. De asemenea, vorbim de modul în care activitatea se programează: acolo nu a lucrat tot DNA-ul, pentru că este optim, dacă ai un dosar mare, să desemnezi 1-2 procurori, poate maxim 3 procurori, ca lucrurile să se desfăşoare cu continuitate, dar nu lucrează tot DNA-ul şi toţi poliţiştii din DNA. În plus, dosarul a parcurs mai multe etape, nu au fost doar infracţiunile reţinute în sarcina patronilor, (...) astfel că specificul probatoriului a fos unul diferit”, a explicat cea care este procuror la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Braşov şi care a fost, totodată, adjunct al Laurei Kovesi pe vremea când aceasta era procuror general, conform Monitorul Justiției.

Citește și: Cristina Țopescu, incinerată fără inimă! Motivul pentru care i-a fost scos organul

Totodată, magistraul consideră că Ministerul Public ar fi trebuit să aibă o reacţie şi în Dosarul Ţăndărei.

„Un conducător de parchet, dacă este un eşec, trebuie să şi-l asume la un moment dat. Răspunderea, atunci când apare eşecul, este a Ministerului Public. Dacă au fost hotărâri judecătoreşti care ne-au arătat că nu am lucrat suficient de bine calitativ, atunci trebuia să ne asumăm”, a spus Gabriela Scutea despre dosarul care a creat vâlvă nu doar în România, ci şi în Marea Britanie.

Pe lângă Gabriela Scutea, marţi au mai susţinut interviuri pentru ocuparea funcţiei de procuror general Ionel Corbu, Florin-Daniel Căşuneanu şi Laura Oprean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.