Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidata lui Dodon la funcția de deputat, acuzată de delapidare

PSRM
Igor Dodon PSRM

Candidatul la funcția de deputat pe listele Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS), consilierul municipal din Chișinău, Svetlana Popa ar fi fost implicată în multiple scheme de delapidare a averii municipale în perioada „de glorie” a PCRM, anume acea perioadă între anii 2001-2009 despre care liderul socialiștilor, Igor Dodon, declara că a fost „cea mai strălucită din punct de vedere economic și social”.

Potrivit unei investigații jurnalistice, în anul 2003 Svetlana Popa ar fi fost implicată în privatizarea bazei de odihnă „Izvoraș” aflate în gestiunea Regiei municipale „Exdrupo”. Deși legal această operațiune nu putea fi implementată, s-a recurs la implicarea unor instituții de stat, precum Serviciul Fiscal. Mai exact, din cauza unei datorii a „Exdrupo” faţă de buget, FISC-ul a pus un sechestru pe bază şi a înstrăinat-o. Tot FISC-ul a găsit firma „Oxel-Imobil” - din a cărei conducere făcea parte şi Svetlana Popa -, care a evaluat imobilul şi a fost împuternicită să organizeze licitaţia. Reprezentanții Regiei menţionau atunci că datoriile „Exdrupo” constituiau circa un milion de lei, însă preţul de vânzare al bazei a fost stabilit la 156 mii de lei.

Într-un final, baza de odihnă a fost privatizată de către Viorel Ipati, o persoană afiliată socialistei Popa.

Același scenariu de delapidare a averii municipale cu implicarea instituțiilor de stat a fost aplicat și în alte cazuri. De regulă, se înstrăinau terenuri publice sechestrate şi evaluate la licitaţie cu un preţ de nimic. Indiferent dacă anunţurile despre licitaţii se publicau sau nu, Viorel Ipati participa şi era câştigător, după care imediat vindea imobilele către diferite firme.

Cele mai răsunătoare cazuri, care au prejudiciat enorm haznaua publică, au reprezentat comercializarea, în 2004, a două imobile ale Ministerului de Interne. Într-o scrisoare desecretizată a lui Valentin Mejinschi (ex-director al Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției, actual CNA – nota red.) către Vladimir Voronin se arată că ambele tranzacţii au fost efectuate de persoane de încredere ale Svetlanei Popa şi ale lui Victor Pacalo (directorul general al „Oxel-Imobil”). Scenariile descrise în document coincid în parte cu cel aplicat în cazul bazei „Izvoraș”. Astfel, pentru stingerea unor datorii ale MAI, executorii judiciari au expus la licitaţie 2 250 m2 dintr-un complex de clădiri de pe str. Pietrarilor 1/3 şi, respectiv, o clădire de pe str. Mazililor, 34. După ce a câştigat ambele licitaţii, Ipati a vândut imobilele firmelor „Improiectcons” şi „Megaflora”.

Ulterior, în perioada când Veaceslav Iordan era primar interimar al capitalei, Consiliul municipal Chișinău a luat o decizie distrugătoare. Fără a organiza o licitaţie, în urma căreia bugetul municipal avea să aibă un câştig important, CMC a acceptat ca „Improiectcons” să cumpere 2,5 ha din terenul adiacent construcţiilor de pe Pietrarilor 1/3 cu numai trei milioane de lei. Potrivit experţilor Bursei „Lara”, în 2007, preţul unui ar în regiunea respectivă varia între 6000-8000 de euro. Un simplu calcul arată că, în cel mai bun caz, terenul s-a vândut de şapte ori mai ieftin, iar prejudiciul adus capitalei a constituit peste 20 milioane de lei.

De menționat că pe cazurile respective a fost pornită urmărirea penală, iar singurul învinuit a fost un executor judiciar care a dispus sechestrarea bunurilor. Svetlana Popa și persoanele afiliate a scăpat basma curată.

Astăzi, Svetlana Popa candidează pe listele BECS sub numărul 37.

Precizăm că Popa nu este unicul reprezentant al PSRM implicat în diverse scheme ilegale. Anterior, în vizorul organelor de anchetă s-a aflat deputatul socialist Petru Burduja care a figurat într-o cauză penală privind spălarea de bani în proporții deosebit de mari, dar și socialistul „bătăuș” Grigore Uzun, care pe parcursul a mai multor ani a terorizat locuitorii din orașul Vulcănești

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.