Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidaţii care au promovat sesiunea extraordinară a Rezidenţiatului, dar nu au obţinut loc îi cer lui Rafila suplimentarea numărului de posturi

Facebook
examen de rezidentiat

Candidaţii care au promovat sesiunea extraordinară a examenului de Rezidenţiat, dar nu au obţinut unul dintre locurile şi posturile scoase la concurs solicită ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, suplimentarea acestora. ”Nealocându-se locuri şi posturi se creează o mare discriminare pentru studenţii din această sesiune extraordinară. Dorim să fie un examen corect pentru toţi studenţii care au fost promovaţi în ultimii ani de rezidenţiat şi au primit suplimentare de locuri şi posturi. Ţinând cont de deficitul foarte mare de medici, dorim suplimentarea urgentă a locurilor pe specialităţile deficitare”, afirmă aceştia.

Candidaţii care au promovat examenul de Rezidenţiat în sesiunea extraordinară din 14 mai afirmă, într-o petiţie adresată preşedintelui Klaus Iohannis, premierului Nicolae Ciucă şi ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, că la examen s-au înscris 926 de medici, din care 34 au absentat, scrie news.ro.

Ei arată că la această sesiune extraordinară s-au alocat 626 de locuri şi două posturi şi că au promovat 863 de candidaţi, restul fiind respinşi întrucât nu au obţinut 60% din punctajul maxim, conform cerinţelor.

”Numărul de 626 locuri şi 2 posturi alocate sunt insuficiente pentru numărul de candidaţi promovaţi, astfel rămân fără loc de muncă 235 de viitori medici rezidenţi. În această sesiune punctajul maxim a fost de 807, iar cel minim 484. În fiecare an s-au suplimentat locuri, indiferent de sesiune”, susţin semnatarii petiţiei.

Ei amintesc că, în sesiunea extraordinară din 21 mai 2017, media maximă a fost de 694, iar punctajul minim – 416, toţi candidaţii fiind promovaţi şi alocându-se locuri şi posturi pentru toţi candidaţii admişi.

”Vă rugăm respectuos suplimentarea locurilor pentru toţi candidaţii promovaţi. Nealocându-se locuri şi posturi se creează o mare discriminare pentru studenţii din această sesiune extraordinară. Dorim să fie un examen corect pentru toţi studenţii care au fost promovaţi în ultimii ani de rezidenţiat şi au primit suplimentare de locuri şi posturi. Ţinând cont de deficitul foarte mare de medici, dorim suplimentarea urgentă a locurilor pe specialităţile deficitare. Legislaţia în vigoare ne conferă dreptul de a avea un loc/post asigurat în urma promovării examenului de rezidenţiat”, adaugă ei.

Semnatarii petiţiei fac referire la un comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii în care se arată: ”Candidaţii care au obţinut între 807 şi 484 de puncte în sesiunea extraordinară a concursului de rezidenţiat vor putea alege în ordinea descrescătoare a punctajelor obţinute, în limita celor 628 locuri şi posturi scoase la concurs”.

Ei adaugă că, potrivit metodologiei anilor precedenţi, numărul de locuri şi posturi a fost limitat, dar totuşi locurile au fost suplimentate pentru toţi candidaţii admişi în toate sesiunile anterioare, indiferent de punctajul minim de promovare.

”Statul asigură şcolarizarea studenţilor fără taxă, promovând toate examenele, ajungând să obţină diploma de licenţă «doctor medic», urmând a da rezidenţiatul, iar în urma acestui examen de rezidenţiat aceştia nu beneficiază de un loc pentru a profesa”, se mai arată în document.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.