Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidatul PNL la șefia CJ Hunedoara, vechi legături cu interlopii din Deva/ UPDATE: Replica lui Adrian Nicolae David

Radu Pop
Facebook.com
Adrian Nicolae David și Ludovic Orban

Adrian Nicolae David (foto dreapta), candidat la președinția CJ Hunedoara, este fiul unui polițist condamnat pentru favorizarea și protecția grupurilor infracționale din municipiul Deva, comisarul șef Ioan David. De ce apare în rechizitoriu numele politicianului liberal?

UPDATE: Replica lui Adrian Nicolae David, la finalul articolului!

Deva - Dosarul ”SPUMĂ și BIBANU”

În 2004, procurorii DIICOT din cadrul Serviciului Teritorial Alba Iulia au instrumentat un dosar cu greutate care viza activitatea infracțională din municipiul Deva. În lumea interlopă din zonă s-au evidențiat câteva grupuri infracţionale cu manifestări specifice criminalităţii organizate.

„Activităţile ilegale, violente, desfăşurate de acestea, reglările de conturi constând în omucideri, incendieri de autoturisme (inclusiv ale magistraţilor) şi staţii de distribuţie a carburanţilor, conflicte pentru controlul teritoriului, au indus un puternic sentiment de nesiguranţă în opinia publică. Grupul infracţional violent coordonat de inculpatul Ioiescu Ovidiu, zis Pera, s-a constituit începând cu anul 2003 pe scheletul fostului grup condus de condamnatul Crâznic Cornel, zis Mărgan.

În stabilirea controlului asupra localurilor din municipiul Deva, Crâznic Cornel a introdus modul de operare al impunerii „oamenilor de ordine”, provenind din grupul propriu. După fuga lui în Spania, coordonarea şi modul de operare au fost preluate de inculpatul Ioiescu Ovidiu, lider violent, care începând cu anul 2003 a reorganizat grupul şi a recrutat noi membri întâlniţi la sala de forţă.

Ulterior, gruparea s-a consolidat prin aderarea unor indivizi cu cazier judiciar, care căutau protecţie în interiorul unui grup organizat, ajungând la un efectiv de 40 - 50 membri. Aceştia au intrat în conflict cu alte grupuri ce urmăreau să-şi plaseze oamenii în localuri, împrejurare în care s-au impus prin organizarea unor „echipaje” şi efectuarea unor „intervenţii rapide” având ca obiectiv „executarea” patronilor sau membrilor altor grupuri care nu le recunoşteau autoritate”, au stabilit anchetatorii.

În acea perioadă, clanurile de interlopi s-au bucurat chiar de protecția șefului Poliției Municipiului Deva, comisarul șef Ioan David.

„Pentru ca activitatea infracţională să se desfăşoare în condiţii optime, la cererea coinculpaţilor, cms. şef David Ioan, numit codificat „Omul”, a dispus măsuri de schimbare din postul de supraveghere Autogara a unor poliţişti exigenţi, cu poliţişti care îşi încălcau îndatoririle profesionale - ulterior eliminaţi din Poliţie (agentul Precup) - permiţând echipei mobile „alba-neagra” să opereze nestingherit în dauna călătorilor. Mai mult chiar, în vara anului 2003, într-o perioadă de câteva săptămâni, din ordinul inculpatului postul a fost suspendat până la 7 septembrie 2003 când s-a reluat executarea serviciului în post fix”, se arată în dosar.

Fiul polițistului corupt, tovarăș cu interlopii

Potrivit rechizitoriului prin care au fost trimiși în judecată peste 20 de persoane, în anturajul interlopilor s-a aflat și Adrian David, fiul șefului Poliției Municipiului Deva, la acea vreme student.

Anchetatorii susțin că Adrian David încerca să aplaneze conflictele dintre membrii grupării și victimele lor – tratativele ducându-se chiar în sediul Poliției. De asemenea, procurorii mai spun că David se implica personal în tergiversarea dosarelor în care erau cercetați liderii grupului infracțional.

Mai mult, în dosare apare și o conversație telefonică în care șeful Poliției îi cere fiului său să atenționeze anumiți membrii ai grupului infracțional că se află în vizorul polițiștilor.

„DAVID IOAN: Vezi că am vorbit cu „Minune”... i-ai zis lui p(...) acesta?

DAVID ADRIAN: I-am zis la tembel.

DI: Și?

DA: Mi-a zis că, cu ăia doi... cam așa este, dar a zis că el nu a făcut din alea...

DI: Domnule, vezi că este în atenție că el îi duce și o să-l prindă în flagrant și am belit p(...) mă!

DA: Așa i-am zis să aibă grijă ce face...

DI: Spune-i că am vorbit cu Miron, acum... și dacă face o mișcare îl omor eu, fără de Miron nu poate!” – Sursa rechizitoriu DIICOT din 28 decembrie 2004.

În urma judecării dosarului, comisarul șef Ioan David a fost condamnat la cinci ani și 3 luni de închisoare cu executare.

Fiul, rapidă ascensiune politică

În anul 2012, Adrian David a fost ales în funcția de consilier județean candidând pe lista UNPR, partid condus de generalul Gabriel Oprea. În 2014, a trădat partidul care l-a propulsat și s-a înscris în PNL.

În 2015, pe fondul crizei de autoritate (conducerea fiind demisă), Adrian David a fost ales președinte al Consiliului Județean Hunedoara, funcție pe care a deținut-o până în 2016, când PNL a pierdut, la alegeri, conducerea instituției.

De atunci, David a ocupat diferite funcții „onorifice” de consilier la Complexul Energetic Hunedoara, la Primăria Petroșani și Primăria Deva. Acum este administrator public al municipiului Deva, numit în funcție în decembrie 2019.

Astăzi, Adrian David este candidatul Alianței PNL + USR + PNȚCD + FDGR + PLUS la funcția de președinte al CJ Hunedoara.

Replica lui Adrian David:

„Subsemnatul, nu am şi nu am avut vreodată calitatea de suspect, învinuit, inculpat ori condamnat în cauze instrumentate de organele în drept. Singurele vizite pe care le-am făcut la sediul unei unităţi de poliţie au fost pentru preschimbarea documentelor de identitate. Cu atât mai mult, nu m-am implicat vreodată în tergiversarea unor dosare, aşa cum se insinuează în articolul menţionat.

Aşadar, afirmaţia “vechi legături cu interlopii din Deva” – prezentată chiar în titlul articolului – este total neavenită, demnă să îmi producă deservicii de imagine în actualul context, întrucât candidez pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Hunedoara.

Autorul articolului prezintă trunchiat citate din documente având o vechime de aproape 20 de ani, respectivele frânturi de discuţie nefiind de facto preluate în Dispozitivul unui rechizitoriu.

Nu am intrat vreodată în conflict cu legea penală, sens în care sunt oricând dispus să ofer oricăror persoane interesate documente doveditoare, iar reîncălzirea unor poveşti vechi de aproape 20 de ani face nedemnă lupta pe care adversarii mei politici încearcă să o ducă în acest mod incalificabil.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.