Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidatul socialist la prezidenţialele din Franţa se întâlneşte cu Angela Merkel

Benoît Hamon

Candidatul socialist în alegerile prezidenţiale din Franţa, Benoît Hamon, întreprinde marţi o vizită la Berlin, unde va fi primit de cancelarul Angela Merkel şi se va întâlni cu liderul Partidului Social-Democrat (SPD), Martin Schulz, transmite AFP, conform agerpres.

Hamon este cel de-al treilea prezidenţiabil francez - după François Fillon, candidatul dreptei, şi centristul independent Emmanuel Macron - care se deplasează la Berlin în campania înaintea alegerilor din 23 aprilie şi 7 mai.

Paris. Un protest împotriva brutalităţii poliţiei s-a transformat în confruntări violente - VIDEO

În contextul în care sondaje recente îl plasează pe locul al cincilea în intenţiile de vot, Hamon va încerca să-şi promoveze proiectul de reformă a Uniunii Europene, dar şi să-şi afirme statura internaţională şi să facă mai tangibilă, alături de Martin Schulz, ideea unui 'arc de alianţe a forţelor de stânga' susceptibile să reorienteze construcţia europeană.

După întrevederile cu cancelarul Merkel şi cu Schulz, rivalul acesteia în alegerile legislative din septembrie, Hamon va vizita în cursul după-amiezii o tabără de refugiaţi.

Hamon a adus în repetate rânduri un omagiu politicii lui Merkel în favoarea refugiaţilor, cu prilejul unui recent miting electoral la Paris-Bercy declarând că şefa guvernului german 'a vorbit cu o voce de aur' pe acest subiect.

ALERTĂ - Mai mulţi turişti români sunt BLOCAŢI în Mexic de mai bine de 24 de ore

Deplasarea candidatul socialist la Berlin are loc la mai puţin de două săptămâni după cea a favoritului scrutinului prezidenţial, Emmanuel Macron, care a fost primit de Angela Merkel pe 16 martie.

Chiar dacă Merkel nu i-a acordat 'învestitura' lui Macron, aşa cum el însuşi a recunoscut, interesul faţă de ex-ministrul francez al economiei este real în Germania, inclusiv în rândul Uniunii Creştin-Democrate a cancelarului.

La Berlin, Macron s-a întâlnit şi cu fostul lider al SPD, vicecancelarul Sigmar Gabriel. Câteva zile mai târziu, la congresul care a validat alegerea lui Schulz la şefia social-democraţilor, Sigmar Gabriel declara, în ovaţii: "Imaginaţi-vă: Emmanuel Macron devine preşedinte în Franţa, iar Martin Schulz cancelar (în Germania): câte vom putea schimba în această Europă!".

Rămăşiţe umane găsite la trei ani după naufragiul feribotului Sewol

Hamon nu soseşte, aşadar, la SPD într-un teritoriu cucerit, chiar dacă este vorba despre un partid-frate al socialiştilor francezi. Anturajul său subliniază însă orientarea mai la stânga a lui Schulz faţă de Sigmar Gabriel, până în punctul în care ex-preşedintele Parlamentului European are în vedere mai degrabă o alianţă cu stânga radical germană (Die Linke) decât cu Uniunea Creştin-Democrată a Angelei Merkel.

'Nu am fost deloc surprins surprins că Sigmar Gabriel are o mică preferinţă pentru dl Macron", a declarat Hamon marţea trecută la Bruxelles, vizită în care a primit însă sprijinul neechivoc al preşedintelui grupului socialist din Parlamentul European, Gianni Pitella.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.