Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Candidaturi de ultim moment pentru postul de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului

facebook.com
OMC

Mai mulţi pretendenţi au intrat miercuri în cursa pentru postul de director general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, astfel că în prezent numărul candidaţilor pentru a-i succeda în funcţie brazilianului Roberto Azevedo a ajuns la şapte, transmite AFP.

Cu câteva ore înainte de ora 16.00 GMT, data limită până la care pot fi depuse candidaturi, fostul ministru britanic al Comerţului, Liam Fox, s-a lansat în cursă, susţinut de premierul Marii Britanii, Boris Johnson, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Nelu Tătaru reacționează după recordul de noi cazuri în România: Vom propune carantinarea unor zone .

Anterior, Kenya a prezentat şi ea candidatura fostului său ministru al Sportului, Amina Mohamed, care în trecut a prezidat cele mai importante trei organisme ale OMC.

Alţi cinci candidaţi, un mexican, un egiptean, o nigeriană, o sud-coreeană şi un moldovean, au anunţat deja că vizează să ocupe postul lui Roberto Azevedo, care va părăsi prematur funcţia de director general al OMC la finele lunii august, cu un an mai devreme decât îi expira mandatul.

În plină criză economică provocată de pandemia de Covid-19, mai multe dosare importante îl aşteaptă pe viitorul director general: pregătirea conferinţei ministeriale din 2021, impulsionarea negocierilor care stagnează şi mai ales relansarea dialogului cu SUA. Administraţia de la Washington ameninţă că va părăsi OMC şi paralizează începând din decembrie organismul de reglementare a diferendurilor din cadrul OMC.

Citește și: Curată nebunie! Caz fără precedent: Un cadru medical care nu crede în coronavirus a infectat 6 persoane

Perioada de prezentare a candidaturilor la postul de director general al OMC a început la data de 8 iunie şi se va încheia la 8 iulie. Ulterior, candidaţii vor fi invitaţi să se întâlnească cu cei 164 de membri ai OMC cu prilejul unei reuniuni extraordinare, în ideea de a-şi putea prezenta proiectele şi a răspunde la întrebările diplomaţilor.

Desemnarea directorului general al OMC nu se bazează pe alegeri ci pe un mecanism consensual care funcţionează prin eliminare. Un vot este posibil ca o procedură de ultimă instanţă însă până acum nu a fost utilizată niciodată.

"Dac procesul de desemnare a viitorului director general va deveni intens politizat aceasta ar putea avea un efect de blocare", a apreciat o sursă diplomatică. În absenţa unui consens, unul dintre directorii generali adjuncţi ai OMC va prelua interimatul.

Citește și: Un fost purtator de cuvant al PSD a răbufnit: Nu există pericolul epidemiologic numit COVID-19

Africa, continent care până acum nu a avut un reprezentat la vârful OMC, nu a reuşit să cadă de acord asupra unui candidat unic. Ngozi Okonjo-Iweala din Nigeria, fost ministru al Finanţelor şi preşedinte al Alianţei mondiale pentru vaccinuri şi imunizare (Gavi), şi egipteanul Abdel-Hamid Mamdouh, care deţine şi naţionalitatea elveţiană şi a lucrat o perioadă îndelungată la OMC, şi-au prezentat candidaturile încă din data de 9 iunie.

"Candidata Nigeria a câştigat teren în rândul ţărilor africane", a observat o sursă diplomatică.

Însă Ngozi Okonjo-Iweala va concura cu alte două femei, Yoo Myung-hee, prima femeie care a ocupat postul de ministru sud-coreean al Comerţului, şi Amina Mohamed.

Mexicanul Jesus Seade Kuri, 73 de ani, care a ocupat mai multe posturi la Banca Mondială şi Fondul Monetar Internaţional, este cel mai în vârstă candidat în timp ce fostul ministru al Afacerilor Externe din Republica Moldova, Tudor Ulianovschi, este cel mai tânăr candidat (37 de ani).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.